Що сказав у Москві міністр Ставицький?

05 листопада 2013, 09:03
Власник сторінки
0
190

А може я надто серйозно ставлюся до заяв нашого урядовця?..

Знаєте, є щось в російському повітрі таке, що зводить з розуму українських посадовців. Наприклад, Міністр палива та енергетики Едуард Ставицький вирішив відродити мертвонароджений та вкрай невигідний та небезпечний для України проект добудови енергоблоків №3 і 4 на Хмельницькій АЕС.

«1 листопада відбулась зустріч Міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького та Міністра енергетики Російської Федерації Олександра Новака – повідомляє офіційний сайт Міненерго. – Під час зустрічі сторони обговорили … реалізацію спільних проектів, таких як побудова енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької АЕС. Сторони домовились найближчим часом вирішити всі необхідні питання для подальшої реалізації двосторонніх домовленостей в енергетичному напрямку».

Мова йде про добудову нових енергоблоків №3 і 4 на ХАЕС, на непридатних конструкціях, за російський кредит, по-суті, на умовах Росії. Навіть експерти-атомники вже критикують таку ідею. Нижче процитую думки, які під час круглого столу «Атомна енергетика в контексті проекту Енергетичної стратегії України» приблизно місяць тому. Може міністр їх не чув, може у відпустці був, не знаю, судіть самі.

 Колишній голова Держатомнагляду України й двічі заступник міністра палива та енергетики України Микола Штейнберг: «… я вже неодноразово казав і повторюю: нікому сьогодні не потрібні III та IV енергоблоки Хмельницької АЕС. За моєю оцінкою, до 2030 року жодних нових потужностей в атомній енергетиці вводити не треба. Для цього немає жодних підстав, немає споживача. Сьогодні треба наводити порядок в тепловій енергетиці, оскільки без неї атомна енергетика теж нічого зробити не зможе».

 Президент Українського ядерного товариства Володимир Бронніков: «За такої динаміки розвитку економіки, котру ми маємо, нові атомні блоки Україні не потрібні. Тим паче не потрібні III та IV енергоблоки ХАЕС. І Міністерство енергетики і регулятор погодились і вимагають, щоб на цьому місці були блоки III-IV покоління. А для цього потрібно ліквідувати те, що там вже є і намагатись вести будівництво з початку. До того ж прийдеться помучитись, передаючи електроенергію з заходу в центр, де відчувається дефіцит. Тому той майданчик треба просто забути і визначатися де ми будемо будувати».

 Нагадаю, на колегії Державної інспекції ядерного регулювання, 14 червня 2013 року, прийнято рішення, що проект з будівництва нових енергоблоків № 3, 4 Хмельницької АЕС передбачає застосування нових активних та пасивних систем безпеки, які фізично "не помістяться" в існуючі будівельні конструкції блоків.

 Отже, державний регулятор ще 4 місяці тому фактично поставив крапку на проекті ХАЕС №3 і 4, про його неефективність говорять експерти-атомники та держрегулятор, а Міністр розповідає росіянам про його продовження… А може я надто серйозно ставлюся до заяв нашого урядовця?..

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.