Іван Мазепа - зрадник чи патріот?

05 листопада 2013, 23:48
Власник сторінки
0
277

В історії України найбільш суперечливим є образ Івана Мазепи.

  

   Іван Мазепа народився близько 1640 року в селі Мазепинці поблизу Білої Церкви. Його батько Степан-Адам був білоцерківським отаманом, тому Іван опановував військову справу і навчився володіти шаблею,рушницею, пістолем. Мати послала навчатися Івана Мазепу до Києво-Могилянської колегії, після якої він продовжив навчання у Варшаві. Також знаходився при дворі польського короля Яна Казимира, пізніше удосконалював свою освіту у Франції, Німеччині, Італії та Голландії.

     Вже в молоді роки Іван неодноразово виконував важливі доручення Яна Казимира, спрямовані на підтримку відносин Польщі з гетьманами України.Наприкінці 1663 року Польща намагалась захопити Лівобережну Україну, саме тому  Мазепа повернувся на батьківщину  і вступив до козацького війська.

     25 липня 1687 року на Коломацькій раді  гетьманом Лівобережної України було обрано Івана Мазепу,якому було близько 50 років. На цій раді були підписані Коломацькі статті. Цей договір посилював владу царського уряду в Україні, обмежував зовнішню політику України. Обравши гетьмана російський уряд думав, що Мазепа буде підтримувати їх, але сам гетьман думав інакше.  Іван Мазепа намагаючись збільшити значення гетьманської влади роздавав вільні землі козацькій старшині й російським воєводам.

      Іван Мазепа вірно служив царському урядові, при цьому виношуючи ідею незалежної України. Молодий цар довіряв Мазепі, і в 1700 році розпочав війну зі шведами , наказавши запорожцям йти разом з ним. Майже всі не згодились виконувати цей наказ, а ті що погодились – майже не брали участі у бойових діях. Мазепа ж розпочинає переговори зі шведським королем Карлом XII. 

     8 листопада 1708 року Карл ХІІ дає королівське слово, що не складе зброї, поки не забезпечать Україні незалежність. Через кілька днів об'єднане шведсько-українського військо йде до Батурина, де зустрічає військо князя Меншикова,який штурмом взяв місто.  

     Військо Запорозьке вважало гетьмана за зрадника українського народу, але мрія про незалежність України підштовхнула запорожців приєднатися до об'єднаного шведсько-українського війська. Петро І не хотів втрачати запорозьких козаків і послав на Січ подарунки і гроші, а саме: кошовому Гордієнкові - 500 червінців; старшині - 2000 червінців; на козаків - 12 000 червінців. Але і це не допомогло цареві, військо стало на бік Мазепи. Дізнавшись про це цар наказав зруйнувати Січ.

     Тим часом козацька старшина почала залишати Мазепу і приєднуватись до москалів. Цар Петро І зміг виграти час і підготуватися до головного бою. 27 червня шведський король зважився штурмувати російську армію, але доля була не на його боці. Запеклий бій тривав 2 дні. Нарешті, царське військо розбило шведів, які змушені були відступати і рятуватись у турецьких землях. Мазепа разом з Карлом XII змушений був тікати до Туреччини. 2 жовтня 1709 року гетьман Іван Мазепа помер.

                                                                                                                                Богдана Антонюк

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.