Тарас Шевченко – Батько українського народу

11 листопада 2013, 19:09
Власник сторінки
0
13026

Феномен постаті Т.Г.Шевченка в історіїї України

 

“Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був   самоуком і вказав нові свіжі й вільні шляхи професорам та книжним ученим”

 І.ФРАНКО

 

Тарас Шевченко... Син українського народу. Батько України. Він став символом волі, справедливості та витриваості для кожного громадянина підневільної України, символом українського національного руху та відродження . Як пише літературознавець та шістдесятник Іван Дзюба, який з 1992 до 1994 року був міністром культури України: “Тарас Шевченко – це Україна”. І це твердження є дійсно безперечним.

        

 З ім’ям Шевченка пов’язане утвердження української літературної мови. Мови солов’їної, красної і багатої. Мови, що створила державу.

        

Саме його творчість знайшла відгук у серцях людей з кожної верстви українського суспільства, пробудила національну свідомість і гідність . Кожний знаходив в його поезії відображення своїх інтересів і бажань, саме тому заклик до власного народу скинути чужоземне ярмо і здобути волю був почутий українцями . Напевно, треба мати дійсно велике та відкрите серце аби дозволити впустити в себе та пережити весь той біль, всі ті страждання , що охопили нашу країну; неаби-яку силу духу , щоб перед обличчям смерті продовжувати закликати український народ до боротьби за незалежність. Шевченко був першим українським інтелектуалом, який так відверто виступав проти російської колоніальної політики. Був першим, хто так категорично відкинув модель “малоросійства” щодо України, що спричинило наприкінці 18-го першій половині 19-го століття масову підтримку ідеї становлення самостійної держави. Я цілком згодна з твердженням Івана Франка , що вся творчість Тараса Шевченка є поезією бажання життя: “Вільне життя, нічим не опутаний розвиток одиниці і всієї суспільності – це ідеал, якому Шевченко був вірний пртягом усього життя”.

 

 

Митець у своїй творчості поводить себе саме як "батько" в національній сім'ї. У нього серце кров'ю обливається, коли він бачить нещастя свого народу і головну його причину: роз'єднаність, благодушність, безтурботність українців. Митець звертається до українців з проханням згадати свою автентичність, благає повернутися до свого коріння , коли це не допомагає ,  він звертається до докорів і попереджень:

“Схаменіться, будьте люди,

  Бо лихо вам буде!”.

 

Тож, значення Тараса Шевченка – творця української літературної мови, талановитого художника, геніального письменника – важко перебільшити . Адже саме він був тим, кому вдалося згуртувати український народ навколо національної ідеї визволення та свободи  через свої поетичні твори , зробивши їх надбанням української нації!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.