Дме свіжий "Морський бриз"

21 липня 2012, 16:57
Власник сторінки
командная тактической артиллерии ВУЗ/0206
0
13
Дме свіжий  Морський бриз

Дме свіжий "Морський бриз"

Не зважаючи на раптовий потужний шквал, що обрушився на Одесу ввечері 13 липня, на морських навчаннях «Sea Breez-2012» це не відзначилося жодним чином. Навчання тривали своїм чередом. Хоча вже вранці п’ятниці тринадцятого була пречудова погода.
В рамках другого медіа – дня на навчаннях журналісти, репортери та оператори, що акредитовані при прес-центрі Військово-морських Сил України, відвідали морських піхотинців батальйону Центру берегової оборони, що здійснювали тренування у висадці на плав та відбитті нападу незаконних збройних формувань на колону бойових та транспортних машин.
На першому навчальному місці, вододромі морського десантного полігону в районі селищ Гвардійське та Чорноморське ( колишня Чабанка) рота морських піхотинців під командуванням капітана Савінова здійснювала демонстрацію завантаження на великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський» в умовах, коли корабель не може підійти до берега внаслідок малих та над малих глибин біля урізу води. Для цього підрозділ – рота морської піхоти на БТР-80 з берега входила у воду і по морю прямувала до десантного корабля, що знаходився приблизно у п’яти кабельтових від берега, а далі своїм ходом бронетранспортери забиралися до твіндеку корабля через кормову апарель. Зібравшись у твіндеці «Костянтина Ольшанського», рота знов висаджувалася на плав з носової апарелі і далі здійснювала маневри на воді, розгортаючись послідовно у лінії чотових колон та у бойову лінію, а також виконували перешикування у ході руху до урізу води – керівник навчань надавав тактичні ввідні по деякій зміні точок висадки та напрямку руху машин. Водії показали майстерність у водінні машин на плову та при виході з води в умовах необладнаного узбережжя, а простіше, у звичайному піску, в якому колісні машини грузнуть. Тому треба не лише крутити руля, переключатись на піднижчені чи підвищені передачі, але й випускати повітря зі скатів системою центральної само підкачки колес, або, навпаки, накачувати його туди. Треба зазначити, що колісний бронетранспортер має водометний рушій, що дуже добре діє не лише у воді алей у банальному болоті. Також бронетранспортеру додають пловучості, устійливості та керованості на воді вісім обертаючихся колес, з яких чотири передніх – керовані. Бойова машина піхоти може пересуватися на плову лише за допомогою обертання гусениць. I якщо на воді вона все ж таки тримається, то рухатись може лише при відсутності хвиль і тільки в довільно обраному напрямку – керованість у неї вкрай низька. Та вона й призначалась свого часу для форсування відносно нешироких та спокійних європейських водних перешкод. Для морської піхоти її використовувати майже неможливо.
А от колісний БТР на додачу має ще й морехідність до трьохбальної хвилі, а старий високобортний БТР-60 – і до чотирьох! Треба зазначити, що українські морські піхотинці здали всі іспити на сертифікацію для дій у міжнародних підрозділах за стандартами НАТО. Деяким кореспондентам поталанило потрапити на борт бронетранспортера, що здійснював вправи на воді і особисто пересвідчитись, як рухається машина і як вправно, начебто так собі, між іншим, керують ними українські вояки. Також кинулося в очі, що тепер не лише командири відділень та заступники командирів взводів – контрактники дещо старшого від строковиків віку. Вже й водії та баштові навідники-кулеметники також контрактники.
На другому навчальному місці, на полігоні “Чорноморське», що у півтора кілометрах від берега моря, де розташовувалася перша навчальна точка, морські піхотинці у співдії з воїнами механізованого підрозділу 28-ї механізованої бригади на БМП-2 здійснювали оборону блок-посту та відбиття нападу на колону незаконних антидержавних збройних формувань, що здійснювали напад на колону бойових та транспортних машин з метою заволодіння зброєю та припасами різного виду. Навчання пройшли результативно. Підсумки підвели український та американський керівники навчань капітани першого рангу Денис Березовський та Ден Шаффер. Вони подякували воякам за показаний високий результат.

Habir
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: армия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.