Щоб приручити коня, слід пригостити його сухарем або рафінадом

20 березня 2013, 08:51
Власник сторінки
журналіст
0
30
Щоб приручити коня, слід пригостити його сухарем або рафінадом

Щоб приручити коня, слід пригостити його сухарем або рафінадом

Так стверджує червоноградець Іван Ковальчук. Більше трьох років він виконує джигитовку (гімнастичні трюки на конях) на різних циркових аренах України та Білорусії. Шахтар за професією, Іван займається акробатикою у різних стилевих варіаціях, а ще - створює яскраві вогняні шоу, котрими червоноградці могли насолодитись, як на приватних вечірках, так і на загальноміських заходах. Незважаючи на досить напружений робочий графік, Іван погодився розповісти “Новинам Прибужжя” про свої неординарні захоплення.

Чому ти обрав собі таке нестандартне захоплення?

- Червоноград - місто шахтарське , тож, безумовно, опановувати фах гірника є досить перспективно. Ось так склалось і в моєму житті. Після дев’ятого класу навчався у Червоноградському гірничо - економічному коледжі. Згодом вступив до Національного гірничого університету, що у Дніпропетровську. Побувши чотири місяці на виробничій практиці у шахті, зрозумів, що це - не моє. Якщо залишусь тут, то працюватиму під землею щонайменше 20 років. З дитинства займався гімнастикою у ДЮСШ №1. Завжди любив спорт. Постійно брав участь у різних змаганнях, і в якийсь момент зрозумів, що на цьому можна заробляти гроші. От тоді ж і вирішив зайнятись вогняним шоу.
Після завершення навчання, друг показав декілька стартових елементів рухів із полум’ям. Пізніше завдяки Інтернету вдалось опанувати решту рухів. Вмикав відео з «fire show» і пробував його відтворювати. Інколи бувало, що один елемент вчив три - чотири години. Так вчусь і до сьогодні. Із “fire show” вдалось виступати не лише в Червонограді, а й у Житомирі, Чернівцях, Вінниці та у Луцьку. У 2012 році цілий місяць працював у Кувейті, виконуючі різні композиції з вогню. У Червонограді наймасовіших захід, де я виступав з вогняним шоу, у День молоді минулого року.

Чому ти вирішив спробувати себе у цирку?

Це вийшло несподівано. Коли ми з друзями пробували займатись вогняним шоу, нам запропонували спробувати себе у цирку. Щоправда, не з “fire show”, а з акробатичними номерами на конях, тобто джигитовкою. Підучившившись три тижні, відразу поїхав із цирком “Сальто” (м. Полонне, що на Хмельниччині) у Білорусію на півроку. Там демонстрував вправи на конях, допомагав складати та розкладати шапіто, і навіть інколи продавав солодку вату.


Чи пам’ятаєш як уперше осідлав коня у цирку?
Звичайно, хоча це зовсім по – іншому, ніж у діда в селі. Втім коли ще тільки починав тренуватись, невдало приземлився і сильно травмував ногу. Через травму цілий тиждень провів без тренувань.

Чи важко працювати з конями?

Для мене - ні. Насамперед потрібно подружитись із конем, багато розмовляти з ним,частувати сухарями або рафінадом. Безумовно є випадки, коли коні кусаються, навіть у мене таке траплялось. Для того, щоб його відучити від цього, потрібно покарати коня, але не пізніше ніж через 3 - 4 секунди після укусу. Якщо пройде більше часу, він не зрозуміє, за що його карають.

Ти постійно працюєш з різними кіньми?

- Залежить від ситуації. Коли працював у Білорусії, за мною був закріплений один кінь. Звали його “Ветеран”, скорочено “Ветєр”. Він працював з багатьма хорошими вершниками, а потім його віддали у цирк. На ньому я відпрацював півтора сезони. У Макіївці працював із кобилою «В’югою». А бували випадки, що нас було троє, а коней тільки два, тоді доводилось постійно мінятись кіньми. Працював я із зовсім молодими кіньми.

Як ти потрапив до кінно - акробатичного театру?

Колеги з якими працював у цирку запропонували створити свій кінно - акробатичний театр, - ось і вирішив спробувати. Театр “Кудесник” був названий на честь найкращого коня застави. Заснований він на території застави Першого Землянковского козачого кінного полку ім. Івана Сірка. Напочатку було складно. Власноруч шили сідла, привчали коней до певних елементів, щоб вони не боялись, виставляли майданчики. Загалом, робили усе від А до Я. До речі, я навіть спеціально відрощував волосся, аби потім зробити козацький чуб.

Чи не думав ти поєднувати вогняне шоу із трюками на коні?

Колись планував, а потім передумав. Коні бояться вогню, проте можна навчити їх долати цей страх. Шоу на конях відбувається вдень, а вогняне шоу ефектно і яскраво виглядає лише уночі, тому не було можливості поєднувати.

Які плани на найближчий час?

Хочу попрацювати трохи закордоном. , у теплих країнах - Єгипті, Туреччині. На даний момент своє життя бачу пов`язане із цирком.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: лошади,конь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.