Вперше в Україні! Свято фарб Холі

23 липня 2013, 10:57
Власник сторінки
0
77
Вперше в Україні! Свято фарб Холі

Вперше в Україні! Свято фарб Холі

Хтось підбіг до мене з заду і обдав щіпкою порошкової фарби. Ліве плече і волосся стали червоні. В здивуванні і легкому обуренні я обернувся. Переді мною стояла дівчинка. Посміхаючись, вона сказала: «Она отмоется!...». Нейтралізував обурення і обеззброївши мене чарівною посмішкою на червоно-синьо-зеленому обличчі і веселими добрими очима, вона побігла далі шукати собі нову ще не обсипану фарбою «жертву»…

У неділю 21.07.2013 вперше в Україні відбулася досить оригінальна і незвичайна подія – свято фарб Холі. Дійство проходило на території парку Дружби Народів, що на Трухановому острові на Дніпрі. Вхід на захід був вільний, але там продавали порошкові натуральні фарби різних кольорів, якими присутні посипали і обмазували один одного. Як стверджували організатори свята, фарби абсолютно не шкідливі, легко змиваються з тіла і одягу.

Для проведення заходу, ці фарби у великій кількості привезли з Індії і перед продажем фасували у пакетики по 100 г. Однієї щіпки приблизно 10-15 г вистачало що б на одязі або обличчі ближнього залишити досить велику кольорову пляму. Під час заходу, усіх різнокольорових і барвистих присутніх музичними сетами розважали ді-джеї. Приблизно о 17-00, коли всі бажаючі скупили собі фарби, була оголошена «битва фарб» – усі одночасно за зворотнім відліком підкинули фарби вгору утворивши величезну різнокольорову хмару. Після чого почалася «водяна битва»: найнята пожежна машина усіх різнокольорових учасників фестивалю обдавала водою протягом 5-8 хвилин. А наприкінці фестивалю почали виступати українські маловідомі музичні гурти різних напрямків. Вони виконували по 6-7 своїх найкращих пісень і поступалися місцем на сцені наступним музикантам. На фестивалі відбулися виступи і майстер-клас з індійських танців, а ласуни мали змогу скоштувати страви індійської кухні – довгозернистий білий рис з перцем і солодкі кульки з молочного тіста. Також проводилися розписи і майстер класи з розпису хною – мехенді.

В Індії та сусідніх країнах це свято відзначають давно один раз на рік. Воно знаменує настання весни. У склад фарб входять лікувальні трави, тому там вважається, що дихати порошковими фарбами і бути вимазаними у них не тільки весело і кумедно, а ще має і оздоровчий ефект, корисно для організму. Лікарі навіть рекомендують приймати участь у фестивалі, як профілактика весняних захворювань: ГРЗ і ГРВІ.

«Фестиваль кольорів - це торжество на честь Крішни та його розваг з простими, віруючими в нього людьми. Європейці описували Холі як "карнавал", коли люди забували про кастові, релігійні та інші відмінності. Взагалі, Холі в усі часи був кращим приводом для осягнення індуського менталітету, в інші дні досить загадкового і серйозного. Індуси, в дні фестивалю, відкидають геть свою проблеми і безтурботно радіють життю.

Бульбашки з фарбами в свято кидають навіть в стекла проїжджаючих машин. Ображатися на тих, хто облив ваш костюм, в цей день не прийнято, тому манірні чистюлі зовсім уникають виходити на вулицю. До речі, вулиці теж яскраво прикрашені - квітами і ошатними тканинами».

Під час свята в Києві я відчув щось подібне – царювала атмосфера радощів, веселощів, позитива. Люди різних віків, перетворившись на дітлахів, обсипали фарбами один одного, бризкалися водою з іграшкових водяних пістолетів або насосів і ні в кого не було зла або незадоволення діями інших. Навіть ті, хто не дуже бажав ставати кольоровим, поглиналися атмосферою свята, позитива і доброго настрою! Навіть тварини, що потрапили на фестиваль, за волею своїх хазяїв або веселих учасників приймали порції фарби на шерсть і до кінця дійства бігали розмальовані.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: труханов остров,холи,Парк Дружбы народов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.