Битва за кікбоксинг

02 грудня 2014, 22:10
Власник сторінки
0
1097
Битва за кікбоксинг

13 нагород, з яких дві були золотими, виборола збірна України з кікбоксингу на цьогорічному чемпіонаті Європи.

Такий багатий медальний врожай українські бійці збирають далеко не вперше – в результаті планомірної 20-річної роботи команда Національної федерації кікбоксингу України «ВАКО» вийшла на провідні ролі не тільки на континенті, але й у світі. Саме Україна поруч зі США, Італією, Норвегією, Росією, Великою Британією та Ірландією є законодавцем мод у сучасному любительському кікбоксингу.

Кікбоксинг – це синтез класичного англійського боксу та японського карате. Зародився цей вид спорту у 70-х роках ХХ століття у США. В Україну потрапив наприкінці вісімдесятих, а Федерація кікбоксингу України була заснована у 1993-му. З того часу українці, починаючи зі славетних Віталія Кличка, Віктора Аксютина, Олексія Нечаєва та Ігоря Дорошенка, незмінно у числі переможців і призерів чемпіонатів світу і Європи.

Найвищою поки що точкою для українського кікбоксингу став 2010-й рік, коли у Пекіні відбулися І Всесвітні ігри з єдиноборств (SportAccord World Combat Games). Це своєрідна Олімпіада бойових мистецтв, в яких топ-бійці – чемпіони світу та своїх континентів – визначають найкращого. У Пекіні одразу троє українських кікбоксерів вибороли золоті медалі: Костянтин Деморецький з Дніпропетровська, киянин Микола Особський та Ігор Приходько з Черкас.

Нові обличчя у збірній зявляються регулярно, і це – результат жорсткого відбору, який бійці проходять на національних турнірах. Щороку Федерація кікбоксингу України проводить близько двох десятків змагань загальнонаціонального рівня, які збирають сотні учасників у різних вікових групах. Так, приміром, у четвер, 4-го грудня, у Броварах стартує Кубок України-2014 серед дорослих – на нього зареєструвалося більше тисячі учасників!

Цей Кубок України пройде на тлі знакових подій, які відбуваються всередині самої Федерації. Починаючи з першого дня існування Федерації кікбоксингу України у 1993-му році, її незмінно очолював Павло Орел – власне, один із засновників кікбоксингу в Радянському Союзі. 14-го листопада на 76-му році заслужений тренер СРСР та України пішов з життя.

Вже наступного дня за вакантне місце президента і фактично контроль над українським кікбоксингом розгорнулася справжня боротьба. З офісу Федерації були викрадені статутні документи та документи на право власності. Пізніше частину документів невідомі повернули, але далеко не повний пакет. Столичні правоохоронці розслідують справу, але чи скоро чекати результатів – загадка. Віце-президент Федерації кікбоксингу України Ольга Павленко стверджує, що невідомі пробують зірвати вибори нового президента, які заплановані на 3-тє грудня. А в подальшому – взяти всю організацію під контроль.

«Напередодні позачергової звітно-виборчої конференції почали погрожувати нашим представникам в областях, делегатам, які мають право голосу, – говорить Ольга Павленко. – Планують зірвати і конференцію, і загалом нашу роботу. Ми підозрюємо, що планується, без перебільшення, рейдерське захоплення Федерації. Тут мова йде і про нерухоме майно, і про матеріально-технічну базу, і про величезний людський ресурс – тих спортсменів, які постійно привозять медалі з найбільших міжнародних змагань. Федерація має статус Національної, а це передбачає і часткове державне фінансування. Ми входимо до Спортивного комітету України, який об’єднує федерації з неолімпійських видів спорту, та до організації WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), яка має виняткове право на розвиток любительського кікбоксингу у світі. Федерація має значний ресурс, і цей ресурс хтось хоче прибрати до власних рук».

На даний момент Ольга Павленко – єдиний кандидат на посаду президента Національної федерації кікбоксингу України «ВАКО». Вона – дворазова чемпіонка світу, чемпіонка Європи та багаторазова чемпіонка України з кікбоксингу, Майстер спорту міжнародного класу. Тренер, суддя найвищої міжнародної категорії А, віце-президент федерації. Учениця і практично «права рука» Павла Орла. Федерація висловила своєму віце-президенту повну підтримку, висунувши Ольгу Павленко на президентську посаду на безальтернативній основі. Втім, у справу втрутилися представники Донецької регіональної федерації, які сьогодні працюють в умовах окупації міста бойовиками самопроголошеної ДНР.

«Представники донецького регіонального відділення вимагають зареєструвати власного кандидата, не зважаючи на положення статуту Федерації. При цьому не мають навіть програми розвитку нашого виду спорту. Повторюся, залякують делегатів конференції. Керує процесом президент обласної федерації Олександр Папаїка, колишній керівник Державної податкової адміністрації, ставленик колишнього прем’єра Азарова. До речі, сам Азаров довгий час був президентом Асоціації професійних видів єдиноборств, організації, яка традиційно вважає нас своїм конкурентом… Хочу сказати, що ми співставляємо і аналізуємо усі факти щодо тиску на Федерацію та її членів, співпрацюємо з міліцією, і нікому не дозволимо незаконно відібрати те, що напрацьовувалося два десятки років», – підсумувала Ольга Павленко.

Програма розвитку кікбоксингу в Україні на найближчі роки вже затверджена Міністерством молоді та спорту. Заплановані національні й міжнародні змагання, складено графік навчально-тренувальних зборів, наукових та кваліфікаційних семінарів. Поставлено чітку мету – увійти до пятірки найсильніших збірних світу. І, власне, від звітно-виборчої конференції 3-го грудня залежить, чи буде ця програма реалізована, чи продовжить кікбоксинг в Україні рух вперед.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости спорта
ТЕГИ: Спорт,Скандалы в спорте,борьба,кикбоксинг,спортивная борьба
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.