ЦНТУ керується корупційною «Системою»?

19 квітня 2017, 15:16
Власник сторінки
0
81

Чи справді Центральноукраїнський національний технічний університет (ЦНТУ) перетворено на приватний бізнес невеличкої групи людей з вищого керівництва закладу?

Чи справді Центральноукраїнський національний технічний університет (ЦНТУ) перетворено на приватний бізнес невеличкої групи людей з вищого керівництва закладу? Так – вважають автори дослідження, матеріали якого приведено нижче.

На жаль, їхні імена на даний момент не можуть бути названими з міркувань особистої безпеки. Адже люди, які звикли отримувати багато грошей, не роблячи нічого корисного, можуть становитися дуже мстивими щодо тих, хто загрожує їхнім статкам. Сподіваймося, відповідні владні та правоохоронні структури, нарешті, активно зацікавляться приведеними фактами, які вже й так досить широко відомі. В останні роки ЦНТУ неодноразово ставав ареною гучних корупційних скандалів. На теми, підняті у дослідженні, написано чимало публікацій, оприлюднених у друкованих та електронних ЗМІ.

Саме тому й вбачаю за можливе оприлюднення цього тексту, озаглавленого «Системи управління ЦНТУ», з мінімальними правками та скороченнями:

«Ідеологічною основою та організаційною базою Системи управління ЦНТУ вже не один рік є первинна організація страхової компанії EUROLIFE Ukraine (дочірня компанія австрійської «EUROLIFE» ), яка була створена в 1990-2000 роках Солових Євгеном Костянтиновичем, наразі – директором Центру заочної та дистанційної освіти ЦНТУ. На сьогоднішній день це потужна організація, яка об’єднує більшість викладацького і керівного складу ЦНТУ (біля 90% деканів та завідувачів кафедр).

EUROLIFE Ukraine виконує посередницькі функції з продажу полісів декількох великих світових страховиків, зокрема страховки австрійської фірми GRAVE.  В цілому EUROLIFE Ukraine – мережева піраміда, яка існує за рахунок постійного залучення коштів нових членів. Система матеріального заохочення EUROLIFE Ukraine побудована таким чином, що рівень доходів менеджерів системи залежить від місця менеджера в піраміді, і від кількості коштів нових залучених членів. Така система ідеально підходила для корупційних дій в середовищі студентів за рахунок постійного притоку нових членів і їх грошей в систему та використання коштів студентів для сплати страхових внесків викладачів.

Основні принципи діяльності «Системи» у ЦНТУ

В умовах масового та безкарного хабарництва, яке багато років прикривається керівництвом університету, сформувався світогляд теперішнього керівного складу університету з числа членів «Системи». В центрі якого - особисте збагачення. Викладачі - члени «Системи» в кожному студентові вбачають джерело фінансової підтримки системи , не майбутнього фахівця. Реальна влада, яка належить «Системі» в університеті, кругова порука її членів стали підґрунтям для злочинних дій на всіх етапах підготовки фахівців. А саме: при прийомі в університет та в начальному процесі безпосередньо.

Корупційні дії «Системи» при прийомі в ЦНТУ на місця державного замовлення по дефіцитним спеціальностям:

Сьогодні можливості «Системи» здійснювати злочинні дії при прийомі в університет на денну форму навчання після середньої школи нульові, (застосування ЗНО). Проте «Система» віднайшла своє місце при прийомі на скорочену(денну і заочну) форму навчання і заочну форму навчання, при прийомі в магістратуру і для отримання фахового рівня спеціаліст, де ЗНО не застосовується. Сьогодні взагалі поступити в ЦНТУ не проблема, проблема стати студентом державної форми навчання по дефіцитним спеціальностям. Прийом по цим спеціальностям в університет здійснює Приймальна комісія університету по спискам затвердженим «Системою».

Корупційні дії «Системи» безпосередньо в начальному процесі ЦНТУ

Корупційні дії «Системи» в навчальному процесі безпосередньо можна умовно розділити на два види:

  • Дії по навчанню за участю студентів;
  • Дії по навчанню без участі студентів.

Корупційні дії «Системи» по навчанню за участю студентів – це найбільш простий спосіб. В цьому процесі беруть участь студент і «викладач». Суть цього процесу полягає в тому, що «викладач» і студент домовляються про основи «співпраці», суть якої полягає в простому вижиманню грошей зі студентів при виконанні окремих видів робіт начального плану: виконання і захист практичних і лабораторних робіт, прийом заліків і іспитів, підготовка і здача курсових і дипломних робіт. Складними і різноманітними є дії «викладачів» по примусу студентів до співпраці. Тут використовуються різні методи - від умовлянь до залякувань. В результаті проведених дій формуються три групи студентів:

  • Студенти, які витримали тиск «викладачів» і мають намір вчитися самостійно;
  • Студенти, які не витримали тиск «викладачів» і мають намір частково вчитися самостійно;
  • Студенти, які не витримали тиск «викладачів» і не мають намір вчитися самостійно.

Частка студентів в кожній групі залежить від форми навчання (денна або заочна), напряму підготовки, спеціальності.

Дії «викладачів» по примусу студентів до «співпраці», як правило, здійснюються на перших курсах. В результаті цих дій розподіляються і закріплюються студенти (друга і третя група) за «викладачами» на весь термін навчання студентів в університеті. Студенти другої і третьої групи принаймні на перших курсах відвідують університет. Ці студенти в основному є джерелом по формуванню контингенту для навчання без участі студентів.

Вищим досягненням корупційної діяльності «Системи» в університеті є організація навчання без присутності студента. Це навчання організоване на заочному факультеті університету і реалізується у двох випадках:

  • Перший випадок застосовується, коли студент має законі підстави (відповідну освіту) для вступу в університет;
  • Другий випадок застосовується, коли студент не має ніяких підстав (ніякої освіти) для вступу в університет.

В обох випадках кожна особа, яка хоче отримати диплом про вищу освіту, звертається з пропозицією до уповноваженого члена «Системи». Після досягнення домовленості між особою і представником «Системи» в:

  • У першому випадку особа здає документи в Приймальну комісію і відвідує іспити, зараховується в університет. Іде навчання, в якому особа участі не приймає, працює система. Закінчилося термін навчання особі видається легальний диплом загальнодержавного зразку.
  • У другому випадку для особи виготовляється підроблений диплом про відповідну вищу освіту (колись у університеті вкрали 1500 бланків дипломів), і особа зараховується на вибрану спеціальність,чи в магістратуру.

Іде навчання, в якому особа участі не приймає, працює «Система». Після закінчення терміну навчання особі видається легальний диплом ЦНТУ загальнодержавного зразка, підроблений диплом знищується. В університеті залишається копія підробленого диплому.

За роки існування «Система» сформувала ідеологію викладача – хабарника, і пропонує кожному студентові шляхи кримінальної «співпраці», що деформує* навчальний процес, знижує рівень підготовки фахівців, веде до деградації молодої людини.

Зрозуміло,що прямі підтвердження вищенаведеному можна знайти у:

  • Навчальному процесі - шляхом перевірки, під контролем громадськості, знань студентів;
  • Поза навчальним процесом - шляхом перевірки, під контролем громадськості, рівня потреби і використання випускників ЦНТУ в народному господарстві.

При проведені перевірок слід звернути особливу увагу на те що «Система» обов’язково буде застосовувати кримінальний тиск і на членів комісій.

Непрямими доказами вище наведених тверджень є:

  • Значне, більше ніжу два рази, скорочення** за останні роки кількості студентів денної форми навчання;
  • Публічна відмова основних роботодавців регіону від використання випускників університету. 

Висновки:

  • 1. Члени системи - викладачі і керівництво університету, пов’язані між собою круговою порукою, з якою неможливо боротися демократичними методами, тому що неоднозначні з точки зору закону та моралі цілі «Системи» стали для її членів метою життя. Безкарне хабарництво стало ідеологією, яка підпорядкувала усе існування членів системи . І немає значення, працюєш ти на повну ставку , чи на 0,25 ставки, головне - отримати допуск до студентів.
  • 2. Фактично університетом керує «Система» на чолі з Солових Євгеном Костянтиновичем.

*http://blogs.korrespondent.net/blog/events/3833975/

**http://centr.kr.ua/news/korruptsionnyj-skandal-v-kntu-uchatsya-mertvye-dushi

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.