СКІЛЬКИ НАСПРАВДІ УКРАЇНЦІ ВИТРАЧАЮТЬ НА ЛІКИ — ДОСЛІДЖЕННЯ

30 серпня 2016, 16:44
Власник сторінки
0
62

В Україні стартувало дослідження того, яку частку свого бюджету витрачає середньостатистична українська родина на придбання ліків.

Дослідження проводиться в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «(Без)коштовна медицина», який реалізує Благодійний Фонд «Пацієнти України».

 «Щодня до нашого Фонду звертаються важко хворі пацієнти, які не можуть собі дозволити купити навіть базові ліки. Щодня близько 1600 українців помирає через нестачу ліків. Ми озвучуємо те, що знає кожен, хто хоча б раз завертався за медичною допомогою: безкоштовна медицина в Україні – це МІФ! — каже Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України». — Щоб змінити систему, потрібно чітко розуміти реальний стан речей: як конкретні факти, так і загальну статистику, що і покликаний зробити проект USAID «(Без)коштовна медицина», додає вона.

 Отримані результати дослідження будуть використані для підготовки змін в галузі охорони здоров’я, спрямованих на покращення доступу до лікування пацієнтам, особливо тим, хто живе з хворобами, що загрожують життю. Проект впроваджується у партнерстві з Київським міжнародним інститутом соціології та Школою охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія».

 «Основна увага дослідження буде зосереджена на вивченні реальної ситуації з доступом до лікування пацієнтів, які хворіють на онкологію, ВІЛ, туберкульоз, гепатити, та деякі інші хронічні захворювання, зокрема, цукровий діабет та серцево-судинні захворювання», — каже Стейсі Воллік, заступник директора відділу програм з охорони здоров'я представництва USAID в Україні.

 Дослідження охопить всю Україну, але найбільш детально буде вивчено проблеми та потреби пацієнтів у п’яти областях: Київській, Полтавській, Миколаївській, Львівській та Харківській.

 За результатами дослідження експерти запропонують рецепт вирішення проблеми неефективного забезпечення ліками українських пацієнтів.

 За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна має один з найвищих рівнів приватних витрат на охорону здоров’я серед країн колишнього Радянського Союзу. Разом із тим вона має один з найвищих показників захворюваності та смертності, а також низький рівень очікуваної тривалості життя. Все це є наслідком обмеженого доступу до лікування та низької якості медичних послуг.

 USAID та БФ «Пацієнти України» висвітлюватимуть інформацію про хід ведення проекту на своїх офіційних сторінках в соціальній мережі Facebook:

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: Украина,медицина,лекарства,исследование
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.