Чим обернеться «економія» на талановитій українській молоді?

17 березня 2016, 12:44
Власник сторінки
письменниця, громадський діяч
0
44
Чим обернеться «економія» на талановитій українській молоді?

Зменшення фінансування Всеукраїнських олімпіад серед школярів змушує замислитись...

Порядок проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад регулюється чинним Положенням про олімпіади, турніри та конкурси, відповідно до якого всеукраїнські олімпіади з усіх предметів мають щорічно проводитись для учнів 8, 9, 10 та 11 класів. Саме це і було передбачено наказом Міністерства освіти і науки України № 915 від 07.09.15.

Грошей нема!

Однак після прийняття бюджету на 2016 рік, було вирішено, що на організації олімпіад можна зекономити. Не довго думаючи було видано наказ № 72 від 02.02.16, відповідно до якого Всеукраїнський етап олімпіади у 2016 році проводитиметься лише серед учнів 11-х класів та 10-11-х – з предметів, у яких передбачений Міжнародний етап. Це означає, що підготовка учнів 8-9-х класів до Всеукраїнської олімпіади з усіх предметів фактично була скасована, хоча претендентів на участь у ній було визначено, і діти давно і активно готуються.

«Як не буде???»

Це рішення шокувало і учнів, і всіх тих, хто займається підтримкою олімпіадного руху – небайдужих вчителів, батьків, організаторів. Адже навіть у найтяжчі роки олімпіади завжди проводили у повному об’ємі. Причина, яку називають у Міносвіти: брак коштів через збільшення цін на харчування і проживання для учасників олімпіад, – не може не викликати посмішку. Сума, яку виділяє держава на організацію олімпіад – це 3 млн грн. Це при тому, що теоретично має оплачуватись і робота журі, яке, як і раніше, готове працювати безкоштовно. В результаті прийнятого рішення, вдасться зекономити аж 1.5 млн гривень. Хіба в масштабах країни це саме та економія, яка нам так конче необхідна? І дуже прикро, що ця сумнівна економія відбувається за рахунок дітей.

Немає тренінгу – немає перемог.

Також потрібно розуміти, які наслідки потягне за собою цей необдуманий крок. Просто так діти на олімпіади в 11-му класу не потрапляють – вони ідуть до цього ще з 7-8-го класу, витрачають багато часу і сил, особливо в предметах природничо-математичного циклу. Для перемог потрібен регулярний тренінг, кураторство і час для кристалізації цих «діамантів» – талановитих дітей, яких обдарувала природа. Їх знання далеко за межами шкільної програми, вони здатні розв’язувати найскладніші задачі «на ідею», яку спочатку треба побачити. Це дається тільки талантом, помноженим на досвід. Але спочатку треба шліфувати техніку, набувати цей досвід, що і відбувається протягом 8-9-х класів.

А тому, це рішення – просто ніж у спину майбутнього України – талановитої молоді, якої у нас так багато, так само як і професійних вчителів, викладачів, тренерів, здатних огранити ці «діаманти». Але якщо не буде Всеукраїнського етапу олімпіади для 8-9-х класів, то не буде кого відправляти в 10-му. А ще через пару років не буде кому представляти Україну і на міжнародному рівні.

А як це вплине на самих дітей? Вони готувалися, працювали, жадали розвивати свій талант і раптом зрозуміли, що їхня Батьківщина на них просто зекономила! Хіба можна очікувати, що ці талановиті діти тут залишаться і будуть розвивати нашу країну?

Хитрий план

Складається враження, що це рішення для Міністерства є зручним: звісно, є небайдужі люди, які не можуть дозволити звести нанівець олімпіадний рух як такий. Тому на сьогоднішній день вже знайдені спонсорські кошти на проведення олімпіади з математики, фізики і хімії у повному об'ємі. Але чи знайдуться такі кошти у наступному році? І взагалі, чим гірше біологія, екологія, географія, іноземні мови – ті предмети, які не знайшли фінансування?

Сумна тенденція

Олімпіади проводяться з кінця 50-х років минулого століття, і як би важко не було країні, у «верхівки» ніколи не виникало думки зекономити на дітях, майбутньому нашої країни. І для багатьох із них, зокрема дітей із маленьких містечок, всеукраїнський етап – це єдина можливість заявити про себе і в подальшому отримати гарну освіту.

Якщо зараз скасовують всеукраїнський етап, то потім може виникнути питання – а навіщо нам тоді міський етап? А є самородки, які на міському етапі виграють олімпіади навіть із декількох предметів. І це не якісь вундеркінди – це нормальні українські діти, які просто багато працюють, в яких горять очі і яким все цікаво. І забрати у них стимул до самовдосконалення, фактично сказати їм: не потрібні тобі ті знання поза шкільною програмою, твоя справа – здати ЗНО, яке по суті навіть не дає можливості виділити дитину із виключними знаннями, – це просто низько.

Найнеприємніше навіть не зменшення фінансування як таке, а саме відношення до олімпіадного руху. І якщо воно не зміниться, це неминуче призведе до руйнування цієї системи.

З часом у нашій країні просто не залишиться світлих голів, тож на яке світле майбутнє ми можемо сподіватися? 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.