Як закінчити НМУ? Частина друга: теоретичні дисціпліни.

01 листопада 2015, 23:15
Власник сторінки
0
152

Нарешті дійшли руки і я публікую другу замітку з циклу “Як закінчити НМУ”. Цього разу йтиметься про теоретичні дисципліни. 7 простих порад, що допоможуть підвищити ефективність навчання.


1.    Уявляйте все про що йдеться в підручниках.

Якісний текст – це добре, якісний текст з картинками – це краще, достовірні відеоролики – це супер. Ви повинні в буквальному сенсі бачити процеси, що вивчаєте на фізіології і біохімії. Ви повинні заплющувати очі і уявляти в об’ємі все те, що намальовано на площині в анатомічному атласі. Внаслідок того, що більша частина інформації про навколишній свій поступає до Вашого мозку через зоровий аналізатор, мозок оптимізований на роботу саме з зоровими образами. Така інформація краще запам’ятовується, вона більш придатна для практичного використання, створює більш яскраві та сильні асоціації. Але не забувайте, що ви маєте не тільки уявляти цілу картинку, а й точно знати з який деталей вона складається, їхню назву й функції.

2.    Шукайте відповіді на питання: Чому? Навіщо? Яким чином?

 

Якщо під час навчання ви задумуєтесь над отриманою інформацією, задаєте питання, починаєте шукати на них відповіді – ви запам’ятаєте матеріал, опрацьований таким чином назавжди. Чому одні органи у нас парні, а інші ні? Навіщо нам 2 кола кровообігу? Опрацьовуючи інформацію в такий спосіб, ви не тільки поглибите свої знання, але й полегшите та зробите більш надійним процес запам’ятовування.

 

3.    Шукайте найважливіше – принципи і закономірності, деталі вторинні.

 

Шість років тому я малював цикл Кребса з повними формулами усіх проміжних метаболітів і усіма коферментами. Сьогодні я не зможу перерахувати всі їхні назви у правильній послідовності. Це неминуче – мозок нещадно прибирає усі знання, які недостатньо закріплені і не використовуються ним постійно. Але ви зобов’язані винести з курсу біохімії і запам’ятати на все життя розуміння основних принципів, за якими відбувається наш метаболізм. Це дасть вам змогу коректно розуміти фармакодинаміку тих чи інших препаратів, механізм дії, а головне доцільність методів лікування і не стати жертвою нав’язливої реклами препаратів та засобів, що не мають доказової бази. Так само з усіма іншими дисциплінами.

 

4.    Користуйтесь якісними підручниками.

 

Якісний підручник дуже просто відрізнити від неякісного. Останній, як правило, написаний дуже складною мовою, в ньому багато незрозумілих термінів та довгі пояснення. Усе це виглядає розумно, але після читання лишає в голові тільки плутанину. Якісні підручники написані простою мовою, вони гарно ілюстровані, читати їх легко, а після опрацювання матеріалу ви відчуваєте, що стали трішки краще розбиратись у тому чи іншому питанні. З огляду на це, я рекомендую використовувати в навчанні перекладені українською чи російською зарубіжні видання, або, що ще краще, читати мовою оригіналу. Хоча останнім часом почали з’являтися якісні україномовні видання. Наприклад, маю гарні відгуки про підручник фізіології Шевчука і мікробіології Широбокова. Але я їх у навчанні не застав тому однозначно рекомендувати від себе не можу.

 

5.    Використовуйте свої знання на практиці.

 

Ваш мозок має бути переконаний у тому, що отримані знання вам необхідні. Тому шукайте їм використання якнайшвидше. Після  вивчення фармакології спробуйте зрозуміти логіку, за якою призначали лікування вашим близьким, родичам, знайомим.

В НМУ ви можете використати свої знання на інтелектуальних іграх НМУ, в дискусіях на засіданнях наукових гуртків або займаючись науковою роботою.

 

6.    Шукайте асоціативні зв’язки, проводьте аналогії, порівнюйте інформацію з різних джерел.

 

Наша пам’ять працює завдяки асоціаціям. Ви ніколи не помічали, що для того, щоб запам’ятати нове слово треба провести аналогію з чимось добре відомим? Мабуть всі студенти проводили аналогію між словом Caput та “Гітлер капут!”. Не має значення, що ця асоціація не несе жодного смислового навантаження, важливо, щоб нова інформація лишилась у вас в мозку на деякий час, тримаючись при цьому за будь-яку зачіпку. Такі асоціації я використовував сам:

Costa (ребро) – кость, кости;

Cartilago (хрящ) – картель, карта;

Vera (справжній) – вера, верить.

Використання таких прийомів називається мнемоніка або мнемотехніка. Втім не захоплюйтесь, мнемоніка має полегшити ваше завдання, а не замінити собою навчання.

 

Також хочу звернути вашу увагу на те, що під час навчання ви часто будете розглядати одні й ті ж органи і системи з різних боків. Анатомія, гістологія, фізіологія, патофізіологія, наприклад серцево-судинної системи і т.п. Це допомагає навчанню, особливо якщо кожного разу складати отримані знання воєдино, аналізувати інформацію з різних джерел, шукаючи взаємодоповнення або навпаки суперечності.

 

7.    Переконайте себе у тому, що ці знання вам необхідні.

 

Ви маєте не просто знати це, а бути переконаними на 100%, відчувати потребу у навчанні. Багато студентів роблять помилку, говорячи “мені це не знадобиться”. Це одразу знижує мотивацію до навчання і ставить хрест на вивченні предмету. Більшість фундаментальних дисциплін знадобиться вам, як мінімум, для того, щоб успішно опанувати клінічні дисципліни на старших курсах, а отже опосередковано вони впливають на вашу кваліфікацію як лікаря. Це неправда, що можна взагалі нічого не вчити на молодших курсах, а потім швидко наздогнати на старших – ви втратите дуже багато часу на це, замість використати його для отримання нових знань.

 

Ось так. Можливо я розчарував тих хто чекав від цієї публікації якихось одкровень чи шокуючого контенту, секретів, що дозволять вмить стати відмінником без жодних зусиль.

Але в житті все значно більш прозаїчно:) Все у ваших руках!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.