Кожному по дрону

27 жовтня 2015, 15:43
Власник сторінки
0
374
Кожному по дрону

Як дронами наповнюється світ і що ви хотіли знати про БПЛА


Безпілотні літальні апарати – не зовсім новинка у світі технологій. Британці використовували радіокеровані літаки для бомбардувань вже під час Першої світової війни, а ще раніше, в 1849-му, австрійські війська з безпілотних аеростатів скидали шрапнельні снаряди на бунтівну Венецію. Але саме в останні роки завдяки еволюції технологій і систем управління безпілотники стали важливою частиною ринку: зараз їх розробляють сотні компаній в десятках країн, а можливості їх застосування вийшли далеко за межі військових кампаній.

Це не банальна конкуренція усьому літаючому, дрони – феєрично універсальні. Що ми знаємо про літаючі машинки? Тим паче, що з розвитком технологій повітряні пристрої стають дедалі розумнішими.

Дрон (англ. drone - джміль) - Безпілотний літальний апарат (БПЛА) військового чи цивільного призначення, різновид військового робота; в ширшому сенсі - мобільний, автономний апарат, запрограмований на виконання якихось завдань (наприклад, автономні системи, створені для польоту, розроблені для виконання місій, потенційно небезпечних для людини). Можуть бути аматорськими, для фотозйомки, наприклад, у вигляді квадрокоптера, чи виключно промислові - безпілотні літаки для аерофотозйомки або тривалого моніторингу аграрних площ.

Колись дрони були надсекретними технологіями, а вже сьогодні практично кожен зможе дозволити собі придбати особистого літаючого друга, який буде робити селфі, панорами, відеозйомку в екстремальних умовах, доставляти вантажі куди потрібно і багато іншого. Дрони дійсно знаходять собі застосування в найнеочікуваніших галузях, ви можете зустріти дрони де завгодно.

Дрони у ресторанах

Закусочні YO! Sushi у Лондоні прославилися тим, що почали використовувати дрони для доставки замовлень до столиків: квадрокоптер з плоским верхом управляється офіціантом з iPad і може приносити відвідувачам їжу і напої зі швидкістю 40 км / год. Але те, що у Великобританії зроблено заради залучення уваги, в Сінгапурі - сувора необхідність. Тут дуже багато ресторанів, і персонал для них стає дефіцитною робочою силою, тому місцеві ресторатори усередині експериментують з технологіями, які могли б вирішити проблему - від машин для смаження рису до міні-поїздів для доставки замовлень. Дрони стали логічним наступним кроком, і з лютого цього року мережа ресторанів Timbre ввела їх в штат: відвідувачі роблять замовлення за допомогою планшетного комп'ютера, закріпленого на столі, а їжа і напої прилітають з кухні на квадрокоптері. Правда, безпілотники доставляють замовлення не прямо в руки клієнтові, а до посту офіціантів у залі - далі їжу розносять люди. Але навіть це дозволяє працівникам закладу присвятити більше часу безпосередньо обслуговуванню гостей.

Дрони у журналістиці

Використання безпілотних апаратів в журналістиці - ідея, яка напрошується сама собою. Дрони здатні допомогти журналістам отримати рідкісні кадри в небезпечних і важкодоступних регіонах, роблять набагато простіше життя папарацці і корисні для зйомки термінових репортажів, коли чекати прибуття оператора з відеокамерою немає часу. Незважаючи на юність цього напрямку журналістики, у світі вже існує кілька освітніх програм з цим профілем - наприклад, Drone Journalism Lab в Університеті Небраски-Лінкольна (відкрита в 2011 році) і Drone Journalism Program в Університеті Міссурі.

Дрони і війна

Використання у військових цілях - це те, з чим літаючі безпілотні апарати асоціюються в першу чергу. Широко відомо про симпатію армії США до дронів: оснащені високоточними ракетами безпілотники типу Predator з 2001 року брали участь в операціях на території Афганістану, Пакистану, Ємену та Сомалі. Безпілотними апаратами користуються армії ще двох десятків країн. Поряд з бойовими величезний інтерес для військових представляють розвідувальні безпілотники мінімальних розмірів, здатні непомітно проникати на об'єкти противника. Апарат PD-100 Black Hornet виробництва норвезької компанії Prox Dynamics  вважається найменшим роботом, який коли-небудь брав участь у бойових діях, він важить всього 18 грам і поміщається на долоні, укомплектований відеокамерою і тепловізором і здатний управлятися віддалено або самостійно летіти до зазначеної мети.

Дрони у медицині

Літаючий дефібрилятор, розроблений студентом Делфтського технічного університету в Нідерландах, важить 4 кілограми і здатний літати зі швидкістю 100 км / год, щоб прибути на місце події раніше «швидкої». За задумом автора концепції Алека Момона (Alec Momont), людина, що викликав медиків, зможе по радіозв'язку отримати інструкції з використання дефібрилятора від працівника екстрених служб і, можливо, врятувати життя постраждалого від серцевого нападу. Серед інших літаючих «швидких» - іранський дрон, який доставляє рятувальні круги потопаючим, і прототип гігантського безпілотника американської компанії Argodesign, здатний швидко відвезти до шпиталю лежачого хворого з недоступного для автомобілів місця.

 Дрони в Україні

Українські компанії також активно цікавляться цією тематикою. Нещодавно команда з чотирьох чоловік запустила проекти Drone.ua і DigiFly.com.ua, націлені на комерційне використання дронів. Два проекти - це два напрямки роботи стартапу. DigiFly - це послуги (зйомка об'єкта, розробка рекламного ролика, інспектування території за допомогою дронів). Drone.ua - підготовка рішень (збірка безпілотників на базі мультіроторних або літакових платформ, рішення за дистанційною роботі з ортофотопланів, знятими іншими дронамі і т.д). Команда також займається розробкою індивідуальних рішень і спеціальних датчиків для них. Зараз у стартапу в парку сім дронів: п'ять різних коптеров і дві літакові платформи.

Застосовуються дрони і у вітчизнянній військовій галузі.

Окрім цього, Всеукраїнська Федерація власників безпілотників повідомляє про те, що в майбутньому українська поліція використовуватиме квадрокоптери для патрулювання паркових зон. Всеукраїнська Федерація власників безпілотників – це некомерційна організація, що об’єднує розробників програмно-апаратних комплексів, ентузіастів-пілотів і виробників безпілотних літальних апаратів в Україні.

 

 

 

 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: БПЛА,роботы,дрон
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.