Перспектива роботизації працівників ЗМІ

26 жовтня 2015, 15:58
Власник сторінки
1
295
Перспектива роботизації працівників ЗМІ
Tencent робот-репортер «Dreamwriter» тепер пише ідеальну новинну статтю в 1000 слів - за 60 секунд

Як машини писати починають.

Розвиток цифрових технологій покладе край друкованим виданням? Це я вже майже риторично, бо питання, безумовно, не нове і навіть повільно тліє останні кілька років.

Сьогодні багато хто з нас і, в першу чергу, молодь використовує нові способи отримання інформації. Тому майбутнє журналістів, як і паперу, як і телебачення, знаходиться в небезпеці. Це не глобальна загроза усім видимим-невидимим ЗМІ, але цілком реальна і невідворотно наступаюча.

Кожен редактор десь та колись марив ідеальним журналістом-машиною, що не пропускає терміни, не потребує правок і працює, як навіжений з швидкістю світла. Ну, тепер зійшла благодать на редакторські голови: Пойнтер Бенджамін Маллін повідомляє, що нове програмне забезпечення дозволяє зривати створення миттєвої історії з кінчиків пальців.

Ідея робо-журналістики не є новою: «Associated Press» автоматизувала спортивні розповіді і звіти про доходи протягом багатьох років.  Тренди розвитку цифрового світу дають всі підстави вважати, що до 2025 року роботи-журналісти будуть створювати не менше 90% газет світу.

Є от програма Automated Insights, і дозволяє вона створювати контент з необроблених даних і на його основі писати дві тисячі текстів в секунду. У 2014 році ця компанія виготовила близько мільярда статей. Кількість твітів, створених нею за рік, склало 500000. Зачаток термінатора-журналіста здатен фільтрувати великий обсяг первинних даних (наприклад, статистику, коментарі), перетворюючи їх в читаний, осмислений текст. А за допомогою різного роду надбудов програма дозволяє впливати навіть на стиль написання текстів.

Багато компаній, і насамперед Samsung, Yahoo, на сьогоднішній день користуються послугами Automated Insights. Одним потрібна невелика реклама в інтернеті, іншим - повідомлення довжиною 140 Символів.

Тепер і всім відома компанія "Яндекс" анонсувала відкриття власного інформагентства, де повідомлення будуть готувати не журналісти, а спеціальні алгоритми. Новий сервіс повинні запустити вже з листопада цього року.

Звуки фанфар оповіщають про досягнення роботів-журналістів, головним чином, в США, де щорічно мільйони статей пишуться, редагуються і публікуються виключно комп'ютерами.

Компанія «Narrative Science» в Чикаго видає, принаймні, з 2012 року своїм передплатникам повністю готові блоки спортивних новин і фінансових звітів, у тому числі для таких видань, як Форбс і Big Ten. Презентований нещодавно в Китаї компанією Tencent робот-репортер «Dreamwriter» тепер пише ідеальну новинну статтю в 1000 слів - за 60 секунд.

Програмне забезпечення для роботів, які пишуть подібні статті, використовує алгоритми, розроблені для зіставлення даних, пошуку шаблонів і вибору цитат з джерел шляхом перекопування величезного числа матеріалів, в тому числі знайдених в Інтернеті.

Алгоритми здатні визначати «поворотні точки» - найдраматичніші моменти в спортивній грі або бізнес-операціях, і виділяти їх.

У пишучих статті роботів немає свят і вихідних, і вони створюють готову, добре опрацьовану і відредаговану статтю всього за 7 доларів за штуку в США.

Тим не менш, експерти розділилися в думках, як далеко це може зайти або протягом якого часу. Одні стверджують, що це займе десятиліття, перш ніж роботи-письменники зможуть розширити свої можливості, щоб робити більше творчої роботи, наприклад, проводити розслідування або писати цікаві життєві історії.

Інші кажуть, що ми стоїмо на порозі епохи, коли люди в якості журналістів стануть майже не потрібні.

В інтерв'ю журналу Wired кілька років тому співзасновник «Narrative Science» Кріс Хаммонд передбачив, що «понад 90 відсотків» всіх новин в США до 2027 року будуть писатися комп'ютерними програмами.

Коли його запитали про те, скільки часу знадобиться, щоб його робот отримав Пулітцерівську премію з літератури, Хаммонд, будучи професором обчислювальної техніки та журналістики в Північно-Західному університеті, навіть не кліпнувши, відповів: «П'ять років».

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: Компьютеры,журналистика,будущее,роботы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.