Кооперативи - запорука ведення особистих селянських та дрібних агроформувань

29 серпня 2015, 13:59
Власник сторінки
Голова Селянської спілки України
0
79
Кооперативи - запорука ведення особистих селянських та дрібних агроформувань
Зліва на право: Віктор Мазур, Григорій Калетнік, Олег Хоменко і Микола Неїлик

Кооперативи - запорука ведення особистих селянських та дрібних агроформувань

28 серпня у стінах Вінницького національного аграрного університету відбулась наукова конференція і навчально-практичний семінар на тему: “Розвиток малого і середнього підприємництва та кооперації на селі. Проблеми та перспективи”. У конференції взяли участь директор Департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики та продовольства України Хоменко О.М., директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Неїлик М.М., президент ВГО «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» Корінець Р.Я., представники Селянської спілки України, фермери, науковці з 4-х областей України.






Обговорювали складові розвитку сільських територій та моделі аграрного підприємництва і кооперації.

Нинішня аграрна структура, при якій збільшується кількість земель агрохолдингів, які спеціалізуються на вирощуванні високорентабельних культур переважно зернової та олійної груп, а виробництвом трудомісткої плодоовочевої та м'ясо-молочної продукції займаються селянські господарства, фермери та невеликі сільськогосподарські підприємства є незбалансованою. Аграрні відносини у такому вигляді не сприяють соціальному розвитку села, створенню нових робочих місць. 

Агрохолдинги,  які застосовують потужну техніку та новітні технології, мають чітку мотивацію - прибуток! Для середніх і дрібних господарств поки що головне – це можливість просто вижити, адже вони не можуть протистояти ні латифундіям, ні комерційним структурам, які є посередниками в ланцюгу виробництва та збуту сільськогосподарської продукції.

Більшість таких сільгоспвиробників не мають можливості для первинної обробки та зберігання вирощеного урожаю та виробленої тваринницької продукції.  Вони не в змозі забезпечити ефективного просування і збуту своєї продукції на ринку.

Кооперативні ж формування таку можливість надають. В умовах глобалізації кооперативи можуть виявитися найбільш стійкими структурами, здатними протистояти тиску з боку великих компаній. Це також дозволить включити вироблене у фермерських і селянських господарствах до маркетингового ланцюга, підвищити якість продукції шляхом покращення первинної обробки і зберігання, подолати безробіття на селі.

Кооперативна форма організації бізнесу забезпечує будь-яку групу індивідуумів ефективними засобами виробництва. Вони є каталізатором розвитку підприємництва на місцях: кооперативи мобілізують капітал громад тієї місцевості, де вони функціонують, а прибутки, отримані від їх діяльності, використовуються для подальшого розвитку місцевого підприємництва.

В Україні кооперативи контролюють менше 1 % продовольчого ринку (до кооперації долучено не більше 0,3% сільського населення), тоді як в Італії цей показник сягає 20%, у Польщі – 27%, у Франції – 40% (у Франції 75% усіх фермерських господарств згуртовані в кооперативи, що й визначає їхню провідну роль на ринку збуту продукції). 

Для прикладу, цукровий завод Cristal Union – це кооператив, який охоплює 8 заводів, розміщених у бурякових зонах Франції, які щорічно виробляють 700 000 тонн цукру, 1,6 млн. гектолітрів харчового спирту та 1,5 млн. гектолітрів паливного етанолу. У кооператив Cristal Union входять 6000 тис. фермерів.

Для отримання сировини завод укладає угоди про закупівлю врожаю з фермерами, які входять до кооперативу Cristal Union. Отже, завод отримує безперебійне надходження сировини за фіксованими цінами, а фермери позбавлені проблеми пошуку місць збуту і вчасно отримують кошти за вирощену продукцію. Завдяки тому, що завод Cristanol укладає договори з фермерами для постачання сировини, він отримує продукцію за цінами, дещо нижчими ніж ринкові. 

На жаль, у Законі України «Про державний бюджет України на 2015 рік» видатки на підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів не передбачено.

Там, де люди об’єдналися і створили кооперативи, посередники відступають, а економічна ефективність агроформувань та особистих селянських господарств підвищується.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.