Біля Чернівців прокинувся вулкан.

21 липня 2015, 00:40
Власник сторінки
2
3388
Біля Чернівців прокинувся вулкан.
Більше ніж 50 років Карпатський вулкан Магура спав і не подавав ознак життя.

Буковинські метеорологи зафіксували викид попелу з кратера Карпатського вулкану Магура хребта Ґорґани, розташованого в 140 кілометрах від Чернівців на межі Чернівецької та Івано-Франківської області

Буковинські  метеорологи зафіксували викид попелу з кратера Карпатського вулкану Магура хребта  Ґорґани, розташованого в 140 кілометрах від Чернівців на межі Чернівецької та Івано-Франківської областей.

«Вулкан Магура вибухнув виверженням вперше більш, ніж за п'ять десятиліть (з 1972 року), відправляючи товстий стовп попелу і диму майже на 20 кілометрів у небо», - йдеться в повідомленні.

За даними метеорологів, попіл був виявлений у 4 кілометрах від кратера.

Радіус евакуації населення розширили з 10 до 20 кілометрів, з цієї зони було переміщено близько 4 тисяч чоловік. 

Інформації про загиблих, зниклих або постраждалих людей поки немає. 

 

В районі зберігається другий за п'ятибальною шкалою рівень небезпеки, який передбачає заборону на наближення до кратера вулкана ближче, ніж на 2 кілометри.

Викид попелу з кратера вулкана не призвів до змін маршрутів або затримок рейсів найбільших автоперевізників. Інші подробиці поки що не повідомляються.

Нагадаємо, 19 липня на Закарпатті стався землетрус   магнітудою 6,2 бала про який повідомили у МНС.

 

Геологічна довідка:

Хребет Вулканічні Карпати - один із найцікавіших і мальовничіших у системі Карпат, до того ж це наймолодший хребет Карпатських гір. Загальна довжина у межах України близько 125 км, ширина 8-20 км. Складається з вулканічних порід, головним чином андезитів, базальтів і їхніх туфів. З корисних копалин є поліметалеві руди, ртуть і ін.

Вулканічні Карпати складаються з декількох гірських груп, що представляють собою згаслі, заснувші та діючі вулкани з вулканічними конусами. Вулканічні Карпати мають 10 паралельно складчастих хребтів, порізаних поперечними долинами. Ширина хребтів від 20 до 50 км. У самих верхів'ях Білого і Чорного Черемошей розташована найбільш важкодоступна частина Вулканічних Карпат, відома за назвою Чивчинських гір та Ґорґани максимальною висотою 1769 м. Верхів'я Черемошей врізаються в схили гір на глибину 500-600 м, утворити гірські ущелини. Тут проходить кордон з Румунією.

Схили круті, важкодоступні, особливо північно-східні. Розповсюджені ерозійні, осипні і сельові процеси.

Підняття Карпатських гір із дна моря почалося 25 млн. років тому. Процес цей супроводжувався бурхливою вулканічною діяльністю. Тектонічні рухи утворили глибокі розлами, через які піднімалася з глибини 30 км магма, народжуючи вулкани. Тектонічні процеси не припинилися в наші дні. Гори продовжують рости і вулкани час від часу прокидаються

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: Карпаты,вулкан
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.