Яким чином визначається курс валют?

25 липня 2014, 02:07
Власник сторінки
0
2956
Яким чином визначається курс валют?

Декілька факторів, які впливають на курси валют.

Події які наразі відбуваються в Україні значно вплинули на купівельну спроможність та фінансовий стан українців. Не останню роль в цьому процесі зіграло різке зростання іноземних валют відносно гривні. І хоча уся Україна слідкує зараз за стрибками гривні, не так багато людей, що працюють за межами банківської сфери, дійсно розуміють, як визначається валютний курс і що на нього впливає. Я спробував детально розібратися, як саме визначається курс іноземних валют.

 

По-перше що ж таке валютний курс?

Валютний курс, або, визначена ціна грошової одиниці однієї країни відносно одиниць іншої, може визначатися двома способами. В закритих і жорстко керованих країнах обмінний курс встановлюється тільки урядом. Продавати за іншою вартістю заборонено. Стежити за цим легко, адже валюту можна купити тільки у держави. Звичайно, ціна не відповідає дійсному стану речей. Тому в цьому випадку процвітають підпільні валюто обмінники, які працюють із ринковим ціноутворенням.

Бувають випадки, що фіксований курс встановлюється у вільних державах. Справа в тому, що встановлюючи фіксований курс, держава зобов'язується його підтримувати із своїх золотовалютних запасів. А значить витрачати на це фінансові ресурси. І коли ситуація в країні ускладнюється (а ускладнюється вона майже завжди, адже подібну процедуру використовують держави, які стоять на етапі свого розвитку), в такому разі зростає навантаження на державний бюджет.

В цілому у світі найпоширеніший це - керований плаваючий курс. Це означає, що курс валюти вільний, а бо ліберальний. Ціна на неї регулюється попитом і пропозицією. Якщо планеті потрібні долари, щоб купити американських товарів, значить банки купують долари, щоб поповнити свої запаси. Зростає попит на американські товари, в такому  разі зростає попит на долар, а з цього сліду,  що зростає і його ціна. У випадку падіння попиту на товарі, долар дешевшає

Коли ситуація така, що попит на валюту зменшується, починаються «хвилювання» в сфері бізнесу, результатом чого є певна нестабільність. Щоб зрівняти наслідки попиту-пропозиції на валюту держава вживає валютні інтервенції, тобто масово скуповує або продає валюту. Подібним чином в Україні взимку вдавалося достатньо довгий час підтримувати курс долара на позначці у 8 гривень за долар, хоча реальна ціна одного долара на той час вже була значно вищою. Досягати стримування падіння національної валюти вдавалося за рахунок золотовалютних резервів, зменшення яких є серед причин теперішньої кризової економічної ситуації в Україні. На сьогодні керівництво Нацбанку відмовилось від фіксування ціни долара і прив’язує офіційний курс до ринкових механізмів, тобто плаваючий саморегулюючий себе курс

Валютні курси змінюються щодня під впливом макроекономічних чинників. У середньому Національний банк України встановлює курси близько 25 грошових одиниць. Курси долара і євро визначаються на основі цін внутрішнього міжбанківського валютного ринку за всіма поточними операціями «USD - UAH» і «EUR - UAH». Вартість інших грошових одиниць вираховується по крос-курсу: на основі співвідношення між курсами двох валют (наприклад, гривні і шведської крони), яке витікає з їх курсу стосовно до третьої валюти (як правило, відносно американського долара USD ).

Визначений Національним банком курс діє увесь день. Інші банки встановлюють свої курси, орієнтуючись на курс Нацбанку. Зазвичай вони продають іноземну валюту дорожче встановленого, а купують дешевше.

 

Що впливає на рівень курсу валют?

Валютний курс - один з ключових ринкових регуляторів національних економік. Якщо внутрішня економіка стає менш ефективною, експорт вироблених у ній товарів і послуг скорочується, а слідом за скороченням валютної виручки знецінюється національна валюта. Це веде до здешевлення витрат на вироблені в країні товари і, відповідно, відновлення втрачених позицій місцевих виробників при експорті товарів і послуг. Країни, які проводять агресивну промислову політику, часто навмисне занижують курс національної валюти для стимулювання експортної експансії національних виробників.

Курс плаваючої грошової одиниці може коливатися через безліч факторів. Наприклад, на нього впливає відсоткова ставка, яку встановлює Національний банк. Коли відсоткова ставка підвищується, в країні відбувається подорожчання національної валюти, зниження ділової активності, падіння темпів інфляції і зміцнення місцевої грошової одиниці. В той час,  зниження ставки приводить до того, що кредити, стають доступнішими, ділова активність зростає, інфляція збільшується, а національна валюта дешевшає.

Також на курс впливає  рівень експорту. Якщо країна активно продає за кордон свої товари і сировину, її валюта дорожчає, а от під час експортної стагнації грошова одиниця починає знецінюватися». Важливим чинником формування валютного курсу є також рівень споживчої довіри до вітчизняних товарів. Якщо громадяни воліють купувати імпортні речі, іноземна валюта йде з країни, валюти країн-імпортерів дорожчають, а ціна національної грошової одиниці падає. З часом певною мірою це призводить до того, що люди виявляються вимушені вибирати вітчизняні товари, споживчий сектор економіки пожвавлюється, і на валютному ринку знову відзначається зріст.

Короткі спекулятивні стрибки валюти можуть бути спровоковані чим завгодно. Починаючи від заяв політиків і закінчуючи подіями, які відбуваються далеко за межами даної країни. Проте для зростання або падіння курсу валюти немає реальних підстав, спекулятивні рухи можуть змінити його лише на короткий період часу. Саме за рахунок спекуляцій та втрати довіри до національної валюти можна пояснити стрибки гривні за останні 5-6 місяців, коли протягом декількох днів грошові одиниці могли зростати або падати в ціні на 10-15%. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: гривна,доллар,курс валют,курс гривны,Україна,інфляція,2014
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.