Зелена економіка — новий напрям в економічній науці

02 червня 2014, 13:12
Власник сторінки
Журналист
0
885

Євген Хлобистов: "Економіка є залежним компонентом природного середовища, в межах якого вона існує і є його частиною"

Зелена економіка — новий напрям в економічній науці, який сформувався в останні два десятиліття. Головна ідея напряму - все на поверхні Землі є взаємопов'язаним. Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) дає доволі просте визначення цьому поняттю. "Зеленою" вони називають економіку, яка призводить до підвищення добробуту людей та зміцнення соціальної справедливості при одночасному істотному зниженні ризиків для навколишнього середовища та дефіциту екологічних ресурсів.

На сьогоднішній день питання зеленої економіки дуже актуалізувалося у світі, але для багатьох українців це поняття залишається новим.  Щоб ближче познайомитися з важливим сучасним напрямом - зеленою економікою, - ми задали декілька запитань Євгену Хлобистову, завідувачу відділу економічних проблем екологічної політики та сталого розвитку Інституту економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук України.

-                     Чому так важливий сьогодні напрямок зелена економіка у світі та Україні?

-                     За останні десять років світом прокотилась низка криз від продуктової та паливної до кліматичної та фінансової, - пояснює Євген Володимирович. - Соціально-економічне становище у нашій країні також є кризовим, екологічна обстановка  в   більшості   регіонів   перебуває в загрозливому стані, а в деяких - катастрофічна. Концепція «зеленого» зростання, запропонована керівництвом ООН як альтернатива світовій фінансовій кризі, підкреслює важливість інтеграції економічних та екологічних аспектів політики, що виявляє можливості для нових джерел економічного зростання, без тиску на кількість і якість природних багатств.

-                     Що собою являє екологічна політика?

-                     Метою екологічної політики в Україні є збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров'я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання  і відтворення природних ресурсів.

-                     Чим «вигідне» для України «озеленення» економічних відносин?

-                     «Озеленення» сільського господарства в Україні, і перш за все господарства дрібних власників, сприятиме і зниженню бідності, і зростанню інвестицій у природні капітал, від якого так залежать бідні верстви населення. «Озеленення» сектора дрібних ферм за допомогою пропаганди і поширення методів ведення сталого сільського господарства може стати найефективнішим способом збільшення кількості продовольства, доступного для бідних і голодних, зберігання вуглецю та доступності зростаючих міжнародних ринків для «зелених» продуктів.                      

Довідково.

Основними принципами «зеленої» економіки є:

             рівність і справедливість в рамках одного покоління і між поколіннями;

 відповідність принципам сталого розвитку;

принцип обережності по відношенню до соціальних наслідків і впливу на навколишнє середовище;

    розуміння високої цінності природного і соціального капіталу, наприклад за рахунок інтерналізації зовнішніх екологічних витрат, «зеленого» обліку, оцінки витрат за період усього життєвого циклу і поліпшення управління;

    ефективність використання ресурсів, стійке споживання і виробництво;

 необхідність відповідати макроекономічним цілям за рахунок створення «зелених» робочих місць, підвищення рівня конкуренції і зростання в основних галузях.

 Олександра Бичковська 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.