Реальна модернізація

21 травня 2014, 23:21
Власник сторінки
1
117

Продовжуємо розглядати питання розвитку освітньої галузі

    Модернізація шкільної освіти у нас відбувається всі 23 роки незалежності, але дуже часто стосується здебільшого зовнішніх аспектів, як то ремонту, чи кількості мультимедійних дошок, якими часто-густо користуються два-три рази на рік, методика ж викладання залишається старою. Мої пропозиції щодо цього: 
    - активно аналізую можливості для поглиблення використання білінгвістичної освіти. Щиро вірю, що в ідеалі здобуття комунікативних навичок – це не тільки вивчення іноземної мови як самостійного предмету, але і використання набутих базових знань для вивчення інших дисциплін за допомогою неї. Уже зараз в окремих школах існують авторські програми з вивчення певних напрямків іноземними мовами (географія англійською мовою, математика французькою мовою тощо). Впевнений, що цю практику треба максимально розширювати, проводячи, за необхідності, спеціальні підготовчі курси для працівників освіти (реально, в шкільній програмі немає чогось надскладного, вчитель-лінгвіст 21 ст., підготувавшись, має без проблем проводити урок географії, а історик – розказувати про Олівера Кромвеля англійською). Як депутат Київради робитиму максимум для того, щоб англійська стала загальновживаною мовою спілкування у школах столиці. Це – вимога часу, у динамічних сучасних містах англійська – не опція, а необхідність!
    -  в тісному зв’язку з попереднім пунктом: мрію про запровадження дистанційної освіти для широкого загалу школярів.  Необхідна для цього матеріальна база (Екран з проектором + комп'ютер зі Скайпом + Інтернет) є у 99% київських шкіл. Уявіть, що урок про велику французьку революцію школярі зможуть послухати від вчителя з Франції (за необхідності, з перекладачем), а про Єлізавету розповідатиме англієць! Необхідну для активного запровадження таких уроків організаційну роботу можна провести протягом декількох місяців у співпраці з Міносвіти, а отже починати втілювати цей проект можливо вже з наступного навчального  року!
   - планую активно стимулювати отримання керівними освітянськими кадрами профільної освіти (менеджер освітньої установи, а не тільки вчитель-предметник). Існуючі на даний момент курси директорів та завучів багато в чому не відповідають вимогам часу. Запропоновані мною раніше вибори директорів, мають додатково мотивувати людей до цього!
     -  для оптимізації кадрових питань в шкільній освіті, пропоную створити електронну міську Базу Даних вчителів. В ній зберігатимуться загальні відомості про вчителів, керівників шкіл та самі школи, зареєстровані користувачі зможуть оцінювати їх роботу та залишати коментарі. Створення такої БД значно спростить пошук директором та вчителем один-одного, оптимізує використання людських ресурсів. Це буде ще один крок до децентралізації і зменшення керівної ролі РайВо, а також підвисить загальну мотивацію вчителів. Систему виставлення оцінок, контроль за їх об’єктивністю і формулу рейтингу маємо напрацювати разом з зацікавленими сторонами. Впевнений – це можливо! 
     - важливою частиною модернізації є дебюрократизація. Вчитель і керівник закладу мають витрачати значно менше часу на папери. Цьому має допомогти і «антипаперова гаряча лінія», яку я пропонував у попередньому дописі, і мотивація МіськВО та РайВО до зміни акцентів у своїй діяльності з перевіряючих на допоміжно-аналітичні.
  
     Підсумовуючи, виділю пріоритети, які, на мою думку, є найважливішими у модернізації київської середньої освіти:

 - білінгвізм учнів і вчителів(з акцентом на англійську мову);
 - культурний та науковий обмін з використанням можливостей дистанційної освіти;
 -зміна структури денного навантаження на вчителя, шляхом збільшення часу на самоосвіту та адаптацію до вимог часу(в широкому розумінні), за рахунок зменшення часу, що іде на роботу з паперами;
 - створення системи електронного адміністрування міської середньої освіти, починаючи з БД вчителів та навчальних закладів.
      А що Ви думаєте з цього приводу, які є пропозиції, доповнення, критика? 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.