Білий Джек - перший українець, що підкорив Монблан

27 лютого 2013, 17:31
Власник сторінки
0
769
Білий Джек - перший українець, що підкорив Монблан

26 лютого 2013 р. в Торонто (Канада) помер пластун-сеніор Богдан Яців, пластове псевдо - “Білий Джек”. Перший українець, що підкорив найвищу гору Європи - Монблан.

Джек був одним з основних членів Ватаги Бурлаків та перший Ватажок у 1946-у році. Учасник Світового Скавтського Джемборі в Парижі 1947 р. та перший з Бурлаків що вийшов на найвищу гору Европи, Монблан в 1947 р. (разом з іншим Бурлакою, Колюмбом – Ігорем Суховерським).

“Все довкруги лежить виразно, мов на долоні, відчувається далечінь. Лінія обрію зливається з небом дуже далеко. Я напружую зір і вдивляюсь в той невиразний пас, де зливається синя барва землі зі синьою барвою неба…”, - писав Богдан Яців 1949 р.

Скаутське джемборі, Париж, 1947 р., в американському таборі. Стоять з ліва: Юрій “Куба” Купчинський, Богдан “Білий Джек” Яців, Петро Горбань в індіянський перах, індіянин-американський скавт, Зенон “Шепцьо” Шепарович. Сидять з ліва: Х. “Довгий” Андрійхович, Хрестоносець Михайло “Отець” Левицький і французький скавт Рошер.

На Монблані, 1947 рік

Український прапор – на вершині Європи

Богдан Яців та Ігор Суховерський 29 серпня приїхали до Шамоні, а звідти залізничкою піднялися на висоту 2000 метрів, де після короткої підготовки 30 серпня почали сходження на гору. Погода була гарна, хоча час на таку мандрівку – досить пізній. Увечері того ж дня вони дійшли до першого схоронища на висоті 3100 метрів. Там заночували, а на другий день, 31 серпня, ночували в наступному таборі на висоті 3880 м.

Це був останній відпочинок перед досягненням мети. Залишивши наплічники, лише з потрібним спорядженням та харчами, вирушили вгору. День був гарний, світило сонечко. Хоча розріджене повітря на тій висоті дещо стримувало ходу, та маючи перед очима засніжений вершечок гори – мету їхніх мрій, – альпіністи з радістю побороли перешкоди і о 10.31 ранку 1 вересня 1947 р. досягли мети. Молоді пластуни, члени КЛК стали першими українськими альпіністами, які підкорили Монблан. Український прапор маяв чверть години на найвищій вершині континенту й своїм шелестом сповіщав засніженим вершинам Альп про присутність українців.

Богдан Яців

Ганго, Богдан Яців (Білий Джек) і Тарас Бойчук на сплаві, 2004

*
Вічна пам`ять!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: туризм,память,Пласт,Історія України,мандрівки,відомі люди
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.