Проголосована медреформа - поборить корупцію чи зміцнить її?

19 жовтня 2017, 15:55
Власник сторінки
Правник
0
51

Задекларовані МОЗом бажання усунути корупцію в сфері охорони здоров’я на ділі виявилися популізмом. Це підтверджують прийняті сьогодні законопроекти.

Будучи поданими як єдина можлива альтернатива для знищення корупції і налагодження фінансування в сфері охорони здоров’я, законопроекти МОЗу піддавалися детальному аналізу провідних правових та економічних експертів, які, в свою чергу, не раз підкреслювали небезпеку зосередження потужних фінансових повноважень в руках одного органу - Національної Служби Здоров’я України.

Іншими словами, рішення про те кому, що і на яку суму фінансувати з державного бюджету прийматиметься цим органом. Зважаючи на колосальні фінансові потоки (близько 80 мільярдів гривень щороку), які контролюватиме НСЗУ, цілком органічно випливає питання: хто ввійде до складу і очолить Національну службу здоров’я України? Погана новина у тому, що законопроект відповіді на це не дає. Вочевидь, лобісти медреформи визначили пріоритетом деталізувати механізм і процедуру формування громадської ради при НСЗУ, але не самого органу. Важко виправдати цей вчинок простою неуважністю з огляду на команду експертів, які працюють в МОЗ. Хіба-що, це було зроблено свідомо, щоб залишити простір для корупційної складової.  

Примітно, що попередня редакція законопроекту містила необхідну інформацію. Більше того, у тексті можна було знайти і вимоги до формування конкурсної комісії, обрання голови НСЗУ тощо.

Станом же на сьогодні ядро медреформи - Націоальна служба здоров’я України - це фасадний інститут, який без правових механізмів контролю стане інструментом для збагачення окремих осіб. На жаль, рішення вже прийнято.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.