Медреформа по-супрунівськи: не варта справа заходу

19 жовтня 2017, 15:41
Власник сторінки
Лікар, Кардіохірург
0
90

Незважаючи на численні зауваження і критичну позицію лікарської спільноти щодо законопроектів МОЗу, депутати сьогодні їх підтримали. Що тепер варто очікувати українцям?

Гострі дискусії, що тривають вже близько року щодо реформування української системи охорони здоров’я так і не увінчалися переговорами. Кардинально протилежні точки зору, що їх сповідувало міністерство та профільний комітет Верховної Ради не були узгоджені на етапі, коли це необхідно для розробки гармонійного законодавства.

Причиною стала принципова позиція МОЗу не йти на компроміс з, мабуть не достойними їхнього рівня заслуженими лікарями України. Як наслідок, зареєстровані законопроекти отримали близько 800 поправок.

У зв’язку з форсуванням подій останніх трьох днів протестувальниками під ВРУ поправки рівно як і сама медична реформа розглядалися неналежним чином.

Зрештою проголосувавши бажані для МОЗу законопроекти в міністерстві поспішили святкувати перемогу, забувши попередити українців про кілька важливих деталей.

  1. Навіть обіцяна безкоштовна медицина первинної ланки не буде фінансуватися через механізми субвенції.

  2. З законопроекту було також вилучено механізм співоплати, залишивши розподіл послуг лише на 100% фінансовані державою та 100%оплачені за кошт пацієнта (звісно з відчутною перевагою не на користь пацієнта).

  3. З законопроектів було вилучено положення про запровадження міжнародних настанов шляхом визнання їх джерел.


Таким чином, намагаючись організувати революцію в українській медицині, Уляні Супрун не вдалося ні усунути корупцію, ні зробити якісні медпослуги більш доступними для населення.

Поціновувачі преферансу сказали б, що така гра не варта була свічок.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.