Жадібність згубить МАУ

03 жовтня 2017, 15:31
Власник сторінки
Правник
0
41

Ігор Коломойський обрав неправильну стратегію - замість корупції й сили варто було ставити на сервіс.

“Ніколи більше не літатиму МАУ і вам не раджу. Це за гранню здорового глузду”, - так підсумувала свій нещодавній досвід користування послугами авіакомпанії Міжнародні авіалінії України Анастасія Мельниченко. Дівчину і ще 3 пасажирів відмовилися садити на літак Будапешт-Київ не зважаючи на придбаний заздалегідь квиток. Причиною в МАУ назвали “овербукінг”.

Цей приклад є лише краплиною у морі суспільного незадоволення клієнтами авіаперевізником, проте як виявилось, керівництво компанії не надто турбується про відгуки і якість власного сервісу. Більше того, без відповіді залишаються навіть зауваження щодо нахабства персоналу. Таку, відверто кажучи, свавільну поведінку в роботі з клієнтами авіакомпанія дозволяє собі завдяки міцному становищу на ринку авіаперевезень України, де для низки напрямків (особливо через море) МАУ залишається єдиною можливою альтернативою.

Зрозуміло, що при неналежному ставленні до клієнтів у сфері послуг, момент коли компанія з нього вилітає - це лише питання часу. Однак, не в Україні.

Тут епопея з укоріненою владою Ігора Коломойського як на ринку зовнішніх, так і внутрішніх перевезень триває майже вічність. Налагоджена система зв’язків “клієнт-патрон” з залученням керівництва великих аеропортів, правоохоронних органів і чиновників працювала як годинник, допоки до цього не привернуло увагу Міністерство інфраструктури.

Сьогодні, Мінінфраструктури і сам міністр В. Омелян - єдині, хто особисто мають мужність боротися з монополією МАУ. За словами В. Омеляна, борг МАУ перед Державним фондом фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях сягає близько 295,5 млн гривень.

Тобто з 1 січня 2014 року МАУ стягувала з кожного пасажира збір з відповідним цільовим призначенням, але до Фонду ці кошти не перераховувала.  Це формально завершилося у 2016 році проте ціну на квитки не було знижено, що свідчить не про припинення стягування з пасажирів цих коштів, а замаскування їх під іншу статтю витрат.

До слова, про деструктивний вплив монополії МАУ на українському авіаринку пишуть навіть у іноземних впливових виданнях. Так до прикладу, The Economist вбачає в концентрації авіагалузі в одних руках небезпеку занепаду цього ринку в майбутньому. Більше того, як зазначається у виданні, ініціативи мінінфраструктури по боротьбі з цією монополією мають на меті сприяти економічному зростанню України в майбутному, тож мають бути підтриманими.

Скільки ще Ігору Коломойському вдасться втримувати власні позиції покаже час, проте беззаперечним залишається один факт - рано чи пізно монополії падають у ринкових економіках. Така природа ринку послуг - тут виграє найкраще співвідношення ціна/якість, а не жадібність.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.