Про проект держбюджету, що знову розминувся з реальністю

03 жовтня 2017, 10:20
Власник сторінки
кандидат в Президенти
0
53

Проект державного бюджету-2018 базується на цілій низці занадто оптимістичних припущень. Це якраз той випадок, коли оптимізм небажаний, бо може дуже скоро обернутися депресією.

Аналіз «кошторису держави», запропонованого Урядом на наступний рік, наводить на думку про те, що його автори живуть в альтернативній реальності. Проект бюджету важко назвати реалістичним, і такий підхід стає хронічною болячкою бюджетотворення.

Передусім, слід розуміти, що ключові позиції, закладені у проект бюджету на наступний рік, відповідають параметрам так званого базового сценарію у Прогнозі економічного і соціального розвитку України на 2018-2020 роки, який був схвалений постановою Кабміну 31 травня.

Зокрема, йдеться про зростання реального ВВП аж на 3%, збільшення номінального ВВП до 3247,7 млрд. грн., інфляцію на рівні 7%, дефіцит бюджету на рівні 2,4% ВВП.

Проблема в тому, що всі ці цифри базуються на цілій низці вкрай оптимістичних припущень. Зокрема, базовий сценарій передбачає, що будуть активно впроваджуватися економічні і соціальні реформи; умови на зовнішніх ринках будуть сприятливими, триватиме зростання попиту на товари українського експорту; збільшиться чистий приріст прямих іноземних інвестицій. А що матимемо насправді?

Про темпи та якість реформ уже не раз ішлося в цьому блозі. На цій проблемі постійно акцентують увагу й іноземні партнери України, закликаючи владу прискоритись.

Щодо зростання глобальної економіки та сприятливих умов на зовнішніх ринках – тут теж немає певності. У липневому бюлетені МВФ «Перспективи розвитку світової економіки» йдеться про те, що високі ціни активів на ринках та доволі низька волатильність в умовах невизначеності економічної політики можуть послабити зростання світового виробництва.

І нарешті ще одна цеглина базового сценарію - збільшення чистого приросту прямих іноземних інвестицій у 2018 році на рівні $3-3,5 млрд – теж не виглядає надто міцною. Доволі висока вірогідність згортання іноземними компаніями інвестиційних планів зафіксована навіть у вересневому консенсус-прогнозі «Україна: перспективи розвитку», який нещодавно був оприлюднений Мінекономрозвитку.

Взагалі, щоб оцінити реалістичність проекту бюджету на наступний рік, можна згадати, що закладалося у бюджет на рік поточний і як він виконується. Нагадаю, у ньому теж планувалося зростання ВВП на 3% та інфляція у 8,1%. Але вже у травні Кабмін погіршив прогноз зростання ВВП у 2017 році до 1,8%, а прогнозний рівень інфляції зріс більш ніж у півтора рази - до 12,9%. Хотіли як краще, а вийшло те, що заслужили. Скоріше за все, давати задній хід, жонглюючи цифрами, Уряду доведеться і в новому році.

Порадив би урядовцям вчитися реалізму у спортсменів – хто ж береться штовхати штангу, знаючи, що недостатньо тренований для такої ваги? У спорті подібні речі закінчуються катастрофами – принаймні іміджевими. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.