Лікарі не спортсмени - їхня справа лікувати, а не конкурувати

28 вересня 2017, 15:26
Власник сторінки
Пластичний хірург
1
41

Змушування лікарів до конкуренції між собою негативно вплине на здоров’я українців.

Винайдення моделі ринкової економіки - це, безумовно, одна з найкращих речей, що відбулася з людством. Саме їй завдячують більшість найбагатших людей планети - підприємці, яким вдалося піднятися по фінансовій драбині на самий верх. Проте, навіть у державах з найбільш ліберальними економіками ці доволі жорсткі правила ринку, де виживає найсильніший, стосуються не всіх сфер суспільного життя. Як правило, медицина, освіта, безпека та, іноді, транспорт захищаються і фінансуються державою.

У ідеї чому заробітна плата лікаря не може залежати від виробітку є щонайменше два виправдання - це специфіка роботи і кінцевого результату, на який працює лікар. Особливість роботи лікаря, так само як і пожежника чи правоохоронця полягає в постійному прихованому запиті на нього. Ці люди можуть тижнями сидіти без реальної роботи (пацієнтів у критичному стані, пожеж чи пограбувань відповідно), але коли вже це стається, то користі вони приносять набагато більше, ніж будь-які працівники, чия робота націлена на виробіток.

Що стосується кінцевого результату, то його можемо визначати по-різному. На мій погляд, це збереження життів. Міністерство, натомість вважає, що це кількість пацієнтів. Проте з таким підходом до визначення ефективності роботи лікаря є проблема. Це стосується браку практики конкуренції між лікарями, необізнаності пацієнтів з процесом та швидкості впровадження реформи. Ігноруючи ці чинники, ми ризикуємо потрапити в ситуацію, де необов’язково професійні проте смикалисті лікарі забезпечать себе достатньою кількістю лікарів, витіснивши інших зі сфери взагалі. А пацієнти не встигнуть оговтатись, як залишаться сам на сам з лікарем, який перший дізнався про те, як залишитися на роботі після міністерської реформи.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.