Договір між лікарем та пацієнтом: держава вмиває руки

22 вересня 2017, 00:35
Власник сторінки
Ортепед
0
109

Пацієнти, які підпишуть договір з лікарями, добровільно відмовляються від гарантованої Конституцією безкоштовної допомоги

Чи не найдискусійніше нововведення від законопроекту №6327 – впровадження договорів між лікарями та пацієнтами, які стануть обов’язковими. Для держави такий стан справ є дуже вигідним. Таким простим рішенням вона відмовляється від безкоштовної медичної допомоги. Бо медична допомога є безкоштовною, а медичні послуги, які пропонує впровадити Міністерство охорони здоров’я – ні. Саме тому з моменту підписання відповідного договору, жодна безкоштовна допомога не є гарантованою в принципі.

Прихильники команди Супрун завжди заявляють, що в Україні давно вже немає безкоштовної медицини. Тут абсолютно погоджуюсь, бо українці платять за медичну допомогу зі своїх податків. Натомість, МОЗ пропонує запровадити крім податків, пряму оплату за лікування.

Якщо законопроект №6327 все таки приймуть, то за медицину українцям прийдеться платити не два рази, а як мінімум три: перший раз у вигляді податків, другий раз за послугу лікарю, а третій раз – цьому ж лікарю знову, бо всі лікарі, згідно законопроекту, стануть приватними підприємцями.

А лікарі, ставши приватними підприємцями, зіткнуться з усіма ризиками підприємництва. Вони будуть змушені самостійно оплачувати оренду приміщень, купувати за свій рахунок необхідні препарати і інструменти, оплачувати комунальні послуги, оплачувати послуги медсестер і бухгалтера (або самостійно вести бухгалтерську звітність), а все це робити буде потрібно одночасно з наданням послуг пацієнтам. Виникає логічне питання, лікар має думати про лікування, чи про ведення бухгалтерського обліку?

Чимало норм, які прописані в Міністерському законопроекті про реформу медицини є надзвичайно суперечливими. Вони значною мірою ускладнюють життя як лікарів, так і пацієнтів. Для пацієнтів медицина стане дорожчою як мінімум в три рази, а лікарі, замість того, щоб думати про лікування пацієнтів, переживатимуть за тим, щоб вчасно звітувати перед державою, оскільки замість свого покликання бути лікарем, вони перейдуть в категорію звичайних ФОПів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.