Лицимірне МОЗ

20 вересня 2017, 16:20
Власник сторінки
Лікар, Кардіохірург
0
43

Як Суапрун швидко знаходить гроші, коли їй це потрібно

Зареєстрований вчора Президентом України законопроект про сільську медицину  № 7171 є яскравим свідченням того, що гроші в бюджеті на охорону здорорав’я є, немає лише політичної волі, щоб перестати їх розкрадати.

Згідно з проектом закону «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості»  для охорони здоров’я у селах передбачається розвиток інфраструктури та додаткове фінансування. Головною метою законопроекту є залучення лікарів та медичний персонал на роботу в сільську місцевість, де зараз проживає 13 мільйонів українців або 30% населення.

Зрозуміло, що даний пакет змін вимагає залучення значних коштів у фінансування галузі. Цей варіант уряд раніше категорично відкидав, аргументуючи це катастрофічною нестачею коштів у державному бюджеті. Проте тепер, думаю не в останню чергу через потребу політичного бекапу Уляни Супрун авторитетними постатями українського політикуму, МОЗ швиденько підім’яв президентський законопроект під себе.

Так зокрема, вони заявили, що він ідеально доповнить мозівські деструктивні ініціативи №6327 і № 6604.

І неозброєним оком помітно, що заеонопроект «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» ніяким чином навіть не корелює, не те що доповнює супрунівську фантасмагорію, адже вони кардинально відрізняються в ключовому питанні - хто платить за медичну послугу?

У випадку з президентським законопроектом - гарантом безкоштовної медицини на селі залишається держава. Це підтверджується, зокрема, 4 мільярдами гривень, що передбачені цього року на розвиток охорони здоров’я у сільській місцевості. Крім того, вже закладено додатковий 1 мільярд грн на розвиток системи охорони здоров’я у селах у 2018 році.

Що стосується мозівської ж ініціативи - тут сплачуватиме громадянин.

Натомість згідно з комітетським законопроектом № 7065 громадянину не доведеться платити - завдяки обов’язковому загальному медичному страхуванню медицина залишиться безкоштовною для українців. Тож очевидно, що саме цей законопроект має голосуватися пакетом разом з президентським, що доповнить і запустить дійсно ефективну медреформу.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.