Звідки МОЗ візьме кошти, щоб зарплата лікарів становила 30000грн?

18 вересня 2017, 22:19
Власник сторінки
Педіатр, лікарня ISIDA
0
62

Якщо 80% коштів, виділених на медицину, йдуть на зарплати, то як лікарям будуть збільшувати зарплату?

Цьогорічний бюджет на охорону здоров’я становив 55 млрд грн. А 80% від цієї суми пішло на зарплати медичним працівникам. Проте, навіть цієї суми не вистачило, щоб вчасно виплачувати гроші лікарям та всім працівникам галузі. Заборгованість по зарплаті є колосальною та вимірюється не мільйонами, а мільярдами гривень.

Саме ця заборгованість є однією з причин масових акцій протесту, які відбуваються в Києві. Хочу зупинитись не на самих мітингах, а на арифметичних здібностях працівників Міністерства, які заявляють, що заробітна плата лікарів після їхньої реформи буде складати до 30000 грн. Але прості підрахунки змушують сумніватись в таких твердженнях.

Бюджет на медицину Уряд кардинально збільшувати не збирається. Тобто фінансування буде на приблизно тому ж рівні. Очевидним здається питання – а яким чином лікарі зможуть отримувати по 30000 грн?

А Уляна Супрун заявляє, що на 14 500 лікарів первинки (сімейні, педіатри, терапевти і це ще треба перевірити цифру) йтимуть кошти аж по 25 000 гривень зарплати, а ще десь 10 на зарплату медсестрі (які в дефіциті і це можна побачити в кожній лікарні). А ще ж в нас в СОЗ працюють лікарі-спеціалісти, швидка допомога, головні лікарі, санітари… Продовжувати список? Ідею зловили? Так стає зрозуміло, що заяви про гідну зарплату для лікарів – ніщо не більше, як прості обіцянки МОЗу, яке хоче замилити очі лікарям, а в той же час провести свою псевдореформу та взяти під контроль весь бюджет, який передбачений на систему охорони здоров’я.

Якщо чиновники міністерства справді хочуть підвищити до такого рівня зарплату лікарям, то для цього їм прийдеться звільнити приблизно 7 з 10 лікарів по всій Україні? Хіба такі заходи є реформою? Хіба в нас є забагато лікарів? Бо ситуація якраз є протилежною – лікарням бракує фахівців, тому українці не можуть вчасно отримувати кваліфіковану допомогу.

А з такими псевдореформами від міністерства, нестача лікарів буде ще гострішою. Так само Уряд не має відповіді на запитання, чим займатимуться ці 70% звільнених лікарів. Бо, якщо чиновники справді хочуть підвищити зарплату до заявленого рівня – без тотальних звільнень не обійтись. А такі кроки лише доруйнують ту систему охорони здоров’я, яку ми з вами ще маємо. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.