“Надійність” міжнародних організацій

18 вересня 2017, 17:36
Власник сторінки
Офтальмолог, лікар вищої категорії
0
32

Про бездоганність репутації міжнародних організацій нам неодноразово доводилося чути від американської в.о. міністра. Проте чи завжди “міжнародний” - це ознака вищої якості?

У січні минулого року провідні антикорупційні організації України говорили про одну нечувану справу - корупцію в лавах Червоного Хреста. Продаж гуманітарної допомоги, гроші за медичні курси - і це далеко не все, на чому намагалася заробляти провідна світова благодійна організація з місіонерською репутацією. Про це спочатку почали писати у соцмережах волонтери організації, потім ці факти підтвердилися під час журналістського розслідування Слідства.Інфо.

Самі волонтери розповідали про серйозний тиск, який на них почав чинити міжнародний гігант. Справи доходили до шантажу й залякувань, що цілком зрозуміло, беручи до увагу масштаб організації, з якою почали боротися активісти.

Врешті-решт, коли очевидне вже не було сенсу заперечувати, справу зам’яли, виставивши винним український осередок (що почасти виправдано). Проте, збитків репутації “Червого Хреста” в глобальному масштабі, викривши реальну корупції з доказами, завдати не вдалось.

Сьогодні в.о. міністра охорони здоров’я, обґрунтовуючи це прагненням до прозорості і уникнення корупційних схем, пропагує співпрацю з міжнародними організаціями для закупки ліків. Серед них: Юнісеф, ПРООН та Агенти Корони. Про реальні історії кооперації з даними компаніями інформації вкрай мало. Серед чуток - відмивання грошей в африканських авторитарних режимах шляхом збуту їм ліків з простроченим терміном придатності.

Зрозуміло, що і розслідування про корупцію в українському Червоному Хресті закордоном вважають чутками, а не підтвердженою інформацією. У справі з такими гігантами мало шансів на визнану перемогу.

Про неефективність закупки ліків через міжнародні організації вже писали деякі медіа. Однак, їхню достовірність вмить почали оскаржувати різні політики. Це тривожний знак, і Супрун, якщо одразу не відреагувала на це, швидше за все, замішана в цих схемах.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.