Біологічна зброя проти своїх

11 вересня 2017, 17:50
Власник сторінки
Правник
0
37

Чому МОЗ замовчує відсутність сироваток від ботулізму і правця в українських лікарнях та що за цим стоїть?

Небачений спалах захворювань на ботулізм і правець цього літа, а також катастрофічне зростання випадків смертей через ці хвороби спричинено двома серйозними помилками, які допустило Міністерство охорони здоров’я очолене Уляною Супрун.  
Якщо з першою хибою - ліквідацією СЕС та відсутністю органа, який би перейняв її повноваження у повній мірі - все, більш менш зрозуміло (з цього приводу неодноразово висловлювалися провідні українські лікарі, професори медицини та члени Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я). То другу причину - відсутність в українських лікарнях сироваток для лікування цих страшних недуг, МОЗ вміло замовчує. 
Для тих, хто не в курсі. Праве́ць (лат. Tetanus) — гостре інфекційне захворювання, що уражає нервову систему, породжує тонічні і тетанічні судоми скелетних м'язових волокон, що призводять до асфіксії. Має надзвичайно високу летальність. Збудником захворювання є анаеробна спороутворююча паличка Clostridium tetani. 
Ботулі́зм (з лат. botulus — ковбаса) — це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum. Хвороба характеризується міоплегією та офтальмоплегією, парезом кишечника, розладами вегетативної інервації, при тяжкому перебігу — бульбарним синдромом і гострою дихальною недостатністю.
Сироватка - це вбиті або ослаблені мікроби. Введення їх в організм викликає вироблення антитіл, антитоксинів проти відповідної інфекції. Є сучасні внутрішньоклітинні вакцини, після введення яких вірус не здатний проникнути в клітину або гине в ній. Введення вакцин і анатоксинів створює активний імунітет, їх вводять для профілактики і запобігання поширенню інфекційного захворювання.
Свого часу Україна виробляла левову частку сироваток для всього Радянського Союзу. Проте поволі розвалюючи державний сектор виробництва, розвалили і всі потужності, які цим займалися. Останній серед них - харківський "Біолік"
Про важливість випуску вітчизняних сироваток неодноразово наголошували лікарська і наукова спільноти. Таким чином до прикладу, колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій, наполягаючи на поверненні фармацевтичних фабрик у державну власність зазначив: “"Виробництво вакцин має бути монополією держави, оскільки це стратегічний напрямок і фактично може бути пов'язаним з потенційною можливістю виробництва біологічної зброї". Академік Віталій Кордюм вважає, що "Хороша" інфекція викликає ураження не гірше, ніж атомна бомба. Віруси ушкоджують генетичний апарат людини, впливають, таким чином, на потомство. Тобто це питання стратегічної важливості ". 
Зрештою, саме ВООЗ, на чий авторитет так любить зсилатися виконувачка міністра охорони здоров’я Супрун, для держав з населенням понад 30 млн наполегливо рекомендує випускати основний спектр вакцин самостійно. Тоді чому від цих хвороб досі помирають люди? Ще й в такій кількості? 
Справа в тім, що не без допомоги і українських і міжнародних фармацевтичних важковаговиків галузь була максимально занедбана. Тож зараз фактично всі сироватки ми імпортуємо. 
Проте найгіршим фактором у цій історії є те, що сама Супрун ніяк не коментує цю ситуацію. Що там вже й казати про наміри її виправити. Вочевидь, за спиною у в.о. стоять ті ж фармацевтичні важковаговики, яким різке підвищення захворюваності на ботулізм і правця тільки на руку. 
Не знаю, чи є в світі ще хоч одна подібна ситуація...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.