Форум у Криниці: представництво України слід нарощувати

08 вересня 2017, 19:20
Власник сторінки
кандидат в Президенти
0
57

Такі потужні інтелектуальні майданчики, як економічний форум у польському місті Криниці, мають стати для України місцем пошуку нових перспектив і просування своїх інтересів.

Адже економіки не буває без політики. Проте хотілося б бачити на форумі значно більше  українське представництво.

ЧОМУ УКРАЇНА ВИГЛЯДАЛА НЕПЕРЕКОНЛИВО?

Учора повернувся з XXVII економічного форуму в польському місті Криниці. Мабуть, на сьогодні це ключовий для Центрально-Східної Європи захід такого формату. Близько 4 тисяч гостей. Світова політична та економічна еліта, серед якої були президент Польщі Анджей Дуда, Македонії - Ґеорґе Іванов, Грузії - Георгій Маргвелашвілі.

Очікувано захід проведено справді на гідному рівні. Щоправда Україна швидше  зарекомендувала себе «бідним сусідом» із далеких околиць. На форумі українське представництво було незначним. Україна не формувала свій порядок денний, а йшла за створеним організаторами. На багатьох важливих панелях Україна була зовсім неприсутня. Та й, як ви помітили, ЗМІ України також висвітлили тему без особливого ентузіазму.

З основних офіційних представників нашої країни на форумі виступав Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Говорив про безпеку в світі, важливість стабілізації ситуації на Сході України, окупацію Криму і ключову роль нашої держави, як форпосту, який захищає Європу від російської агресії. Промова була добре підготовлена. Я переконаний, що для Європи і всього світу питання безпеки справді є надважливим і першочерговим. Міжнародна спільнота добре розуміє, що сьогодні для створення гарантій безпеки потрібен пошук нових форматів. Наявні – уже не відповідають сучасним викликам. І, як мінімум, свідчення цього – шість військових конфліктів, які тривають у Європі.

Дуже якісно і потужно розпочав пленарний день екс-президент України Віктор Ющенко. Дискутували, що таке політика – цінності чи інтереси? Дуже цікаве питання. Європа сьогодні різнорідна. Дедалі більше країн зосереджуються на власних інтересах і проблемах. Але мають бути спільні цінності. Однією з них було, зокрема, названо християнство, яке лежить в основі культури Європи – як основа світогляду.

Заступник міністра економіки В’ячеслав Негода, на жаль, виглядав менш переконливо і більше говорив про те, що Європа нам не дала, ніж про те, чим ми не скористалися.

На форумі звучало багато важливих тем. У тому числі – обговорювали створення макроекономічних кластерів. Таких, приміром, як «Дунай», що працює вже декілька років поспіль. Свого часу Україна не скористалася можливостями і не посіла тут серйозної ролі. Зараз перед нашою державою нова нагода – світова спільнота обговорює створення Карпатського макроекономічного кластеру із залученням усіх країн, на чиїх територіях є Карпати. Україна - одна з найбільших у цьому плані. У нас близько 1000 населених пунктів і 1 млн населення проживає в Карпатах! Прикро, що Карпати є західною частиною України, але, навіть доїхати до них нелегко з нинішнім станом доріг.

Багато в чому Україна використовує міжнародний досвід. Нам важливо розуміти, де європейці припустилися помилок, а де виграли. У деяких моментах нам потрібна підтримка, в першу чергу технічна. Насправді є багато серйозних тем, які Україні так важливо було обговорити на форумі, у світовій спільноті – ключові реформи, інвестиції і десятки інших.

На заході хотілося б бачити більше яскравих виступів від України стосовно зовнішньої політики. Учасники форуму обговорювали можливі додаткові союзи країн у рамках ЄС. Так, сьогодні ініціатива Хорватії і Польщі щодо «Тримор’я» набуває все більших масштабів, триває розбудова інфраструктури для постачання зрідженого газу. Термінали уже працюють у Литві, Польщі, новий будується в Хорватії. Ми ж, на жаль,  поза межами цього процесу.

Мене часто запитують, чи є у нас ще шанс вскочити в «останній вагон». Звичайно, шанс завжди є. Але ті, хто вскакує останнім у потяг, уже не сидітимуть на найкращих місцях і тим більше - не керуватимуть локомотивом. Коли у 2016 році Україну запрошували стати учасником «Тримор’я», ми не проявили ініціативи у відповідь.

 ХТО ДАСТЬ «НОВЕ ДИХАННЯ» СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ

Якщо в 1947 році на земній кулі було лише 67 країн, то зараз більше двохсот! Значна частка цих країн належить до таких, що розвиваються. Хто вони для розвинутих економік - вороги чи партнери?! Безумовно, партнери.

У своєму виступі на форумі я говорив, як держави, що розвиваються, борються за своє місце в світі, але водночас дають «нове дихання» світовій економіці, діляться ресурсами, зокрема, інтелектуальними. Важко уявити сучасну економіку світу без Китаю, як і економіку Європи без Польщі.

Що стосується України, звичайно, її внесок у розвиток світової економіки, перш за все, як експортера продуктів харчування – величезний. Як-не-як зараз ми друга країна у світі за обсягами експорту зернових. До того ж, Україна - світовий донор інтелектуальних ресурсів. Наші IT-спеціалісти, які працюють по всьому світу у найбільших світових компаніях, створюють 25% від загальносвітового обсягу програмної продукції. І це потрібно світові.

Однак через низький ВВП, високу інфляцію і ще багато невтішних показників економіку України поки що не можна зарахувати до розвинених. Ми навіть не у 20-тці країн, що розвиваються. А цьогоріч за Індексом економічних свобод посіли останнє місце у Європі. Нас визначено як країну з репресивною економіку. До речі, ми - єдина країна, яка має таку класифікацію на Європейському континенті. Ми далеко не на тих позиціях, де маємо бути. З іншої боку, це стимул діяти більш активно і рішуче.

Щоб наздогнати навіть не провідні, а хоча б ті країни, в яких зростання економіки щороку складає 3-4%, нам треба рости не менше ніж на 8% щороку! І це можливо! За рахунок внутрішніх ресурсів. Приклад уже продемонстрували багато інших країн, в тому числі й сусідня Польща.

Тому я прикро здивований вчорашнім виступом Президента України в парламенті. Петро Порошенко спрогнозував зростання лише до 4% - і це у національній валюті. При інфляції, значно більшій за зростання економіки, такі «перспективи» неминуче призведуть до падіння купівельної спроможності українців. На тлі форуму виступ Президента вкотре підтвердив, що нам потрібна зовсім інша стратегія розвитку.

Вважаю, наступного року найкращих українських фахівців, інтелектуалів і професійних експертів з усієї України треба запросити на форум до Криниці в Польщі. Щоб представили Україну справді гідно і різнобічно. Агарна партія докладе до цього максимум зусиль.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.