Закриття "непотрібних" лікарень або як МОЗ забирає останню надію

08 вересня 2017, 17:49
Власник сторінки
Лікар, Кардіохірург
1
49

Що стоїть за намаганням МОЗу перепрофілювати "непотрібні" лікарні в хоспіси та інші інституції?

Суперечки щодо того чи зачинятимуть лікарні після впровадженння медичної лікарні чи ні виконувачка міністра охорони здоров'я точилися у спільноті лікарів протягом досить тривалого часу аж поки Уляна Супрун їх не спростувала.Знаменита програма МОЗу, над якою працює команда медійних спеціалістів, "Руйнівники міфів" вже не раз оприлюднювала спроби заспокоїти шумний народ і лікарів через власні тлумачення пропонованої медреформи. 
Таким чином, до прикладу, команда супрунівських реформаторів намагалася вибілити репутацію міжнародних організацій в контексті державних закупівель ліків, їхню якість тощо. На закиди про впровадження платної медицини Супрун так само, намагаючись не розчаровувати вже і без того вкрй розчарованого в ній читача, заспокоювала, що мовляв тільки спеціалізована медицина буде платною. Коли лікарі підняли питання масових скорочень у майбутньому і закриття лікарень, американська реформаторка запевнила, що вони перебільшують, мовляв чекати треба лише переформатування системи тому ніякого масового закриття лікарень не буде. 
Достовірність її слів завжди залишала бажати кращого, тому чисто заради цікавості я спостерігав з якою швидкістю їй властиво відмовлятися від своїх обіцянок. Результат - майже миттєво. 
Буквально сьогодні, натрапив на новину, що Супрун нарешті озвучила свої наміри щодо "непотрібних" лікарень.  Навіть не знаю, що мене обурило більше в цьому інформаційному повідомленні: те, що вона вважає лікарні "непотрібними" чи її пропозиції. 
Про "потрібність" існування закладів медичного обслуговування і навіть їхній дефіцит свідчать численні дослідженя про доступність української медицини. Зокрема, деякі селища, наприклад у гірських районах, досі залишаються відрізаними від будь-якої можливості отримати меддопомогу. Ситуація з забрудненням повітря, води, грунту, сміттєзвалищами - це все виливається в захворювання дихальної системи і так далі. Про зростанні кількості хворих на ті чи інші захворювання обізнаний і сам МОЗ, лишень часто "забуває" озвучити ці цифри. Однак, не дивлячись на все це, лікарень ми все таки позбудемось. Прикро. Найбільш прикро, що хоспіси та інші інституції, які планують розмістити в колишніх лікарнях надають послуги зовсім не первинної медичної допомоги. Це доволі дорогі в утримуванні заклади, за перебування в яких пацієнту доведеться заплатити чималу суму. От тільки чи мають такі гроші тяжкохворі українці з прогнозованими летальними наслідками? 
Іншими словами, цей крок просто забирає шанси у хворих, в яких є надія на лікування, на користь безнадійно хворих. Ніколи не думав, що доживу до такої жорстокості. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.