Українці чи великі фармацевтичні компанії: хто важливіший для МОЗу?

07 вересня 2017, 13:57
Власник сторінки
Юрист
0
40
Українці чи великі фармацевтичні компанії: хто важливіший для МОЗу?

Чиї інтереси насправді просуватиме державна агенція з закупівлі ліків.

Після шквалу нищівної критики, з яким зіштовхнулася команда Уляни Супрун в результаті викриття неефективної та непрозорої схеми держзакупівель ліків через міжнародні організації реакцією МОЗу був анонс про створення у 2019 році української агенції, яка контролюватиме в майбутньому цей процес.
"Ми наразі в міністерстві 50% свого часу витрачаємо на державні закупівлі. Наше міністерство має займатися політикою охорони здоров'я, а не державними закупівлями. Ми хочемо звільнитися від непритаманних нам функцій", - сказала в.о. міністра. Кількома днями пізніше Кабінет міністрів підтримав цю ідею, схваливши відповідне рішення.

Структуру агентства обіцяли затвердити пізніше. До наглядової ради при закупівельному агентстві, за словами Супрун, мають увійти представники центральних органів влади, а також міжнародних і громадських організацій. Проте найцікавіше починається у розділі “фінансування”.

Зрозуміло, що спонсор організації так чи інакше визначає її політику й характер діяльності. Таким чином, до прикладу, переважна більшість українських громадських організацій фінансуються за рахунок грантів європейських чи американських донорів. Вони ж [ці донори] визначають коло питань чи проблем, які вважають таким, що потребують вирішення в Україні; потім організації пишуть свої проекти-рішенні; і зрештою отримують кошти. Витрачати ці кошти вони не вправі на будь-яку іншу діяльність, що не стосується проекту.

Отож, як сказала Супрун, створення та функціонування агентства не потребуватиме виділення додаткових коштів, оскільки воно саме себе фінансуватиме. Питання: як? Якщо воно цілком і повністю підпорядковується Міністерству охорони здоров’я, то виходить - це державний орган. Як і кожен орган в системі виконавчої гілки влади - воно мало б утримуватися за кошти державного бюджету. Але Супрун вигадує щось абсолютно інше. Що?

Відповідь на це запитання пролунала вчора на засіданні комітету з питань охорони здоров’я. Саме там, було зазначено, що Нацагентство із закупівлі ліків фінансуватиметься за рахунок “благодійних внесків”. Саме це було останнім пазлом в головоломці.

Щоб уникнути будь-якої відповідальності за держзакупівлі ліків МОЗ перекладе її на свій новий кишеньковий орган. А вже в цьому агенстві “благодійники” які сплатять більший внесок перемагатимуть на тендерах. Це ж ще геніальніше, ніж з міжнародними організаціями! Браво, який сценарій, комар носа не підточить!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.