Економія на життях

07 вересня 2017, 13:42
Власник сторінки
Педіатр, лікарня ISIDA
0
39
Економія на життях

Попри примарну економію коштів, заявлену МОЗом цього тижня, у лікарнях все ще немає сироваток від правця і ботулізму. Помирають люди.

Про підсумки роботи виконувачки міністра охорони здоров’я та її готовність зайняти посаду міністра, тільки-но для цього з’явиться сприятливий момент говорять багато, гучно і часто оминаючи увагою реальну ситуацію в якій перебуває українська медицина. Тим не менш, Супрун і її поплічники продовжують апелювати до мільйонів заощаджених коштів через закупівлю ліків за допомогою громадських організацій.

Людині далекій від медицини і всіх пов’язаних з нею процесів могло б здатися, що команда в.о. працює дійсно ефективно. Однак, є одне “але” - це кричущі показники смертності від хвороб, з якими раніше боротися було легше і катастрофічна ситуація з забезпеченням лікарень сироватками від цих хвороб.

Що стосується першого, то через ліквідацію Санітарно-епідеміологічної служби та тим фактом, що її повноваження не дісталися жодному з альтернативних органів в повному обсязі, смертність від ботулізму в Україні виросла втричі. Цього могло б не статися, якби лікарні володіли сироватками для лікування в необхідній кількості. Те ж саме стосується сироваток від правця, яких просто ніде взяти. Щоб урятувати хворих у тяжкому стані лікарі змушені шукати медикаменти через знайомих або волонтерів.

Про те, що ситуація з забезпеченням лікарень сироваткою від правця є катастрофічною згадала і Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець. Вчора на засіданні комітету вона наголосила, що наразі сама змушена координувати роботу по пошуку цих вакцин і їх транспортації в лікарні, які їх гостро потребують.

Така картина є цілком звичною для України. Завдяки відданості й гуманізму наших волонтерів вже було врятовано не одну тисячу життів. Але державна політика в сфері охорони здоров’я не може вічно триматися на одних лише волонтерах. Навіщо нам тоді держава, врешті-решт, і МОЗ, якщо вони нічого не роблять, щоб рятувати реальні життя? Схоже на те, що для них набагато важливіше швиденько відзвітувати про економію коштів, мабуть, саме це є критерієм просування по кар’єрній драбині, а не чиєсь збережене життя.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.