Не хворійте, бо нам нічим вас лікувати

21 серпня 2017, 14:59
Власник сторінки
Пластичний хірург
0
152
Не хворійте, бо нам нічим вас лікувати

Стрімке зростання цін на імпортовані медикаменти вже восени - це жорстока реальність.

Ні для лікарів, ні для пацієнтів сьогодні не секрет, що ліки в Україні мають тенденцію лише до зростання в ціні. Так, у порівнянні з серпнем минулого року ліки зросли в ціні в середньому на 10% по Україні. Однак, прогнози експертів невтішні: ліки подорожчають ще мінімум на рівень інфляції - на 12%.

"Ліки подорожчають ще мінімум на рівень інфляції - на 12%. В першу чергу це торкнеться іноземних препаратів, але і в українських ліках близько 70% імпортної складової", - вважає президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк. У першій половині серпня загальна вартість лікарського "кошика" (32 найбільш затребуваних українцями препаратів) склала від 1114 грн (Дніпро) до 1206 грн (Київ).  

Так само зросла в ціні в ціні й комплектація базової домашньої аптечки по всій Україні.

Як на це реагує МОЗ? Доволі стримано. Ми частіше чуємо в новинах, що Супрун почала, продовжує чи вже закінчує закупівлю ліків зі своїми друзями з міжнародних організацій. Але чому в цих же новинах не згадують про ціну, яку нам доведеться сплачувати за ці ліки? Мабуть, щоб не зіпсувати сюрприз і дозволити українцям самим відкрити цю "приємну несподіванку" в чеку наступного разу, як вони підуть до аптеки, якщо вони підуть…

Все більше й більше пацієнтів сьогодні відмовляються від будь-яких медикаментів через брак коштів - тільки в моїй лікарській практиці це кожен другий. На це Супрун каже, що замінить низку імпортних виробників на вітчизняні аналоги. Було б супер. Але далеко не всі іноземні ліки можна замінити українськими. Левова частка медикаментів (особливо від тяжких недуг), які сьогодні завозяться в Україну не виробляються тут. Що далі? Через неконтрольоване зростання цін на ці препарати і неплатоспроможність пацієнтів їх собі дозволити ми рухаємося в безодню. Можливо, МОЗ коли-небудь усвідомить свої помилки, але боюся, щоб це не було надто пізно.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.