Чому міністр соцполітики досі не вибачився за свої скандальні слова?

17 серпня 2017, 20:31
Власник сторінки
кандидат в Президенти
1
224

«- Повільно покладіть їжу на землю і підніміть руки! - Пане Рева, я все можу пояснити!» Подібні анекдоти та фотожаби заповнили усі соцмережі.

Люди тиждень не можуть відійти від скандальних слів міністра соцполітики про те, що українці витрачають на харчі понад 50% доходу, бо у них така культура харчування. Мовою фейсбук-спільноти – «багато жеруть».

І тут на шостий день після скандалу в мережі з’являється новина, начебто в міністерстві таки спростували слова Андрія Реви. Як з’ясувалось, не дуже і спростували, а лише дали відповідь на запит одного видання – що, мовляв, міністра не так зрозуміли. Щоправда, не пояснивши, що ж тоді мав на увазі міністр. На самому ж сайті міністерства ні пояснень, ні спростувань, ні зрештою очікуваних вибачень міністра нема, я вже не говорю про відставку, як би це було в країнах прогресивних.

Хіба міністр не знає, що, витрачаючи 50% свого доходу на харчі, українці недоїдають? Можливо, йому варто було б подивитись нормативи Міністерства охорони здоров’я. А згідно з ними, українці їдять лише 64% від фізіологічної норми м’яса. Причому яловичину дозволити собі можуть лише 15% людей. На молочній продукції економлять 55%. Риба доступна лише для 43% людей. Фрукти і ягоди в достатній кількості споживають тільки 57%. І «макаронна» дієта українців – аж ніяк не культура споживання, а банальний брак грошей.

Невже міністр не розуміє, що він буквально плюнув в обличчя людям? У країні, де 52% населення, згідно з соціологічними даними, змушені економити на продуктах харчування, навіть натякнути, що ви багато витрачаєте, бо забагато їсте – це найвища міра цинізму. Невже міністр соціальної політики не знає, що за статистикою ООН, людина, яка витрачає на продукти вдень менше 5 доларів, – уже за межею бідності? А в Україні затверджений його ж відомством прожитковий мінімум складає 2,2 долари. Хіба міністр не знає, що понад 60% українців живуть за межею бідності? І левова частка цих людей – переселенці з територій, де триває війна, люди з інвалідністю, які не можуть знайти собі добре оплачувану роботу.

Додам іще, що саме завдяки діям сьогоднішньої влади, зокрема, податковому тиску на виробників, харчі продовжують дорожчати. І за час роботи уряду Гройсмана ціни на основні продукти харчування не встигають доганяти обіцяні «покращення».

Так, основний продукт українців - хліб - здорожчав майже на 20%. Свинина сьогодні коштує на 43% дорожче, ніж рік тому. Якщо ще у квітні 2016 року кілограм свинини можна було купити за 60-65 грн, то сьогодні доведеться викласти вже 100-120 грн, в залежності від регіону. Яловичина подорожчала майже на третину. І навіть найдоступніша для українців курка подорожчала на 37%. Якщо літр молока у квітні 2016 обходився у 11-12 грн, то сьогодні – це 17-19 грн. А твердий сир зріс у ціні більше ніж на половину і коштує уже 140-150 грн за кілограм.

Єдиний продукт, який подешевшав за часів уряду Гройсмана – гречка. Вона опустилася в ціні на 25% за рахунок дешевих імпортних поставок. Однак навіть «гречана дієта», для більшості українців є надто дорогою.

Не приємно переходити на особисте. Однак, додам ще один факт – публічний. Схоже, що міністру, який в минулому місяці отримав з держбюджету понад 100 тисяч гривень виплат, з яких понад 46 тисяч - матеріальна допомога на відпочинок - цього не збагнути. Очевидно, він живе в іншій реальності. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Гройсман
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.