Демократія? Ні, не чула

15 серпня 2017, 17:16
Власник сторінки
Педіатр, лікарня ISIDA
1
91

Медреформу розробили не врахувавши думку українських лікарів

Демократичний процес прийняття рішень передбачає залучення до обговорення усіх зацікавлених сторін. Якщо мова йде про реформу сфери охорони здоров’я, то тут до уваги мають братися думки профспілок медпрацівників, пацієнтів, професорів медицини, громадських організацій інвалідів і багато інших. Репрезентативності суспільних інтересів у таких масштабних задумах як медреформа досягнути надзвичайно складно, але можливо.

Що зробили в Україні? Людина яка представляє інтереси іншої держави, та, можливо, (судячи з останніх новин, я припускаю) іноземних страхових і фармацевтичних компаній написала проект, який на її особисту думку має “врятувати” українську медицину. Оточивши себе командою людей, які в кращому випадку пропрацювали рік в державній лікарні, а можливо й взагалі за життя крові не бачили, Супрун створила ілюзію, що у суспільстві існує консенсус щодо запропонованої нею медреформи. Проте це не так.

Не знаю чию думку застосували як індикатор позиції усієї української спільноти лікарів, але точно не мою чи моїх колег. (І чи питали її взагалі в хоча б якогось лікаря державної лікарні чи поліклініки - це питання) Адже жоден тверезо мислячий медик не підтримав би такий абсурд. Не дивно, що прийняття законопроекту 6327 викликало таку хвилю обурення у вигляді протестів під МОЗом. Дивно, що американка не знає як працює демократія. Якщо суспільство не задоволене рішеннями влади, воно виходить на вулиці й демонструє своє незадоволення. В Україні це сталося, чому ж тоді лікарів навмисне ігнорують? Навряд чи хтось знає достовірно. Це ігри великого капіталу і простим людям тут важко розібратися.

Хай там як, але Україні потрібна якісна реформа сфери охорони здоров’я. Реформа, яка почнеться з детального вивчення потреб населення та стану закладів медобслуговування в регіонах. Реформа, яка для розробки плану дій збере за одним круглим столом українських лікарів, профспілки, науковців, громадськість, держслужбовців, приватний сектор та всіх, чиї життя зміняться внаслідок цих нововведень. Така реформа дійсно служитиме на користь і пацієнтам, і лікарям. І очолювати її має фахівець своєї справи, який розуміє специфіку українського контексту; людина, для якої Україна - це не країна тимчасового місця проживання, а Батьківщина.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.