Паперові реформи загрожують життю та здоров’ю українців.

15 серпня 2017, 14:39
Власник сторінки
Юридичний консультант
0
72

Створення госпітальних округів – вкрай непродумане та небезпечне рішення Міністерства охорони здоров’я України.

Українська медицина неодноразово ставала об’єктом широких дискусій та навіть причиною політичної боротьби. Всі без перестану говорять про необхідність докорінних змін у сфері, та, на жаль, якісних пропозицій не висувають. Взагалі, хочеться відмітити, що ставлення до поняття «реформа» в українських чиновників, м’яко кажучи, своєрідне. Всю свою енергію та завзяття вони вкладають в гучні заяви, барвисті гасла, приниження опонентів, але не в розробку та імплементацію самої реформи.

Цікаво, що під час медичної реформи ми маємо змогу побачити наслідки незавершеної, хоча свого часу пропіареної адміністративно-територіальної реформи. Тож, справа виглядає наступним чином. Наш МОЗ з певних причин вважає, що створення госпітальних округів буде кроком до покращення медичних послуг. Начебто перекинувши відповідальність з себе на громади, Міністерство вирішить проблему катастрофічного та повсякчасного браку фінансування медичних установ. Тобто одним рішенням вони хочуть розв’язати і вічну проблему бюджетного дефіциту, і покращити якість української медицини. Та от питання, чи вдасться це їм.

Основний пункт, який викликає у мене особисто найбільше питань, як можна розбити систему охорони здоров’я на округи та прив’язати їхнє фінансування до органів місцевого самоврядування, коли ще не завершився процес створення адміністративно-територіальних громад. Тобто МОЗ хоче делегувати повноваження органу, який найбільш імовірно ще не створено, адже в об’єднаних громадах живе приблизно 7% українців. Зараз Міністерство хоче погратися та огульно розділити округи, ґрунтуючись лише на здогадках/ припущеннях/ інший варіант.

Як на мене, це прояв злочинної халатності зі сторони МОЗу. При чому в загальнонаціональних масштабах. Ось така іронічна ситуація вийшла: лікуванням називають свідомо обраний комплекс заходів, результати і наслідки яких відомі заздалегідь. Міністерство ж нам пропонує експеримент, який невідомо чим закінчиться. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.