Лиш боротись – значить жить!

11 серпня 2017, 19:28
Власник сторінки
Блогер
0
291

______

Адміністрація Трампа зіткнулася з дилемою, намагаючись розряджати нинішню ситуацію в Україні, бо наша країна сидить на порозі ядерного збройного ворога. Якщо Росія вирішить вторгнутися до України, Вашингтон навряд чи відправить свої сили. Навряд чи США бажає відправляти військову допомогу, оскільки не хочуть провокувати владу Росії. Тим не менш, вона поділяє занепокоєння зі своїми союзниками НАТО, що успішна російська анексія з Кримською провінцією - перша насильницька ревізія європейських кордонів з часів Другої світової війни, яка може сприяти подальшій агресії. Що робити?

Економічні санкції - це, безумовно єдиний найефективніший впливовий важіль по відношенню до Росії. Оскільки Москва має потужне джерело важелів впливу у вигляді поставок природного газу, з яким Захід не може зрівнятися. Але по контракту з «Газпромом» з 26 листопада 2015 року Україна не веде імпорт з російським газопостачальником, що, в свою чергу, привело до величезних грошових втрат з боку Росії. Всі розуміють, що Вашингтон проклав шлях до економічних санкцій проти Росії за допомогою її агресію на Україні, але Америка менш схильна до енергетичних перешкод, ніж Європа, і менше страждає від гальмуючих наслідків санкцій на ринках торгівлі та капіталу. Все, що повинна робити адміністрація Трампа - це допомагати Україні стати менш залежною від Росії. Першим її успішним кроком стало те, що Україна замінила російського постачальника на Словаччину, Угорщину та Польщу.

Як виявилось, це не так складно. Тому що, Україна має величезний потенціал практично в будь-якій формі корисної енергії. Країна вже задовольняє третину потреб у природному газі з внутрішніх джерел, має рясні запаси вугілля, є одним із десяти найбільших у світі виробників ядерного палива, і її потенціал для використання відновлюваних джерел енергії вражає. Проблема в тому, що минулі уряди Києва зробили занадто мало, щоб використати цей потенціал і зламати владу корінної енергетичної мафії країни. Ось три досить швидкі способи, завдяки яким Україна стала менш вразливою для Росії, коли знайшла альтернативи російському газові.

Сланцевий газ. Ви думаєте, що країна, яка залежить від імпорту на 39% своїх енергетичних потреб, повинна мати обмежені резерви корінних народів, але в нашому випадку це навпаки. Країна вже виробляє значну кількість природного газу та нафти на внутрішньому ринку, використовуючи звичайні засоби, а її запаси відновлювального сланцевого газу, який необхідно видобути з використанням нових технологій, таких як фракінг, оцінюються в 42 трильйони кубічних футів. Це в 500 разів перевищує поточну річну норму споживання.

Міжнародне енергетичне агентство заявило, що Україна усунула свою залежність від імпорту російського газу шляхом активного розвитку джерел корінних народів, одночасно просуваючи поновлювані джерела енергії та ініціативи, спрямовані на скорочення відходів. Але у Києві не існує нормативно-правової бази для стимулювання сланцевого нафтового сектора, а розвідка для нетрадиційних джерел викопного палива навіть не розпочалася до 2010 року. Вашингтон вже продемонстрував зацікавленість у наданні Україні допомоги у розробці своїх запасів сланцевої нафти. Тепер потрібен агресивний пакет фінансових стимулів та регуляторних заходів, які б заохочували міжнародні енергетичні компанії зосередити увагу на Україні, щоб почати комерційне виробництво для домашнього використання.

Чисте вугілля. Україна є одним із найбільших у світі виробників вугілля та має значну невикористану потужність видобутку та розподілу внаслідок зменшення обсягів виробництва після розпаду Радянського Союзу. Чисте вугілля не є визначною частиною пропозицій щодо досягнення енергетичної незалежності в Україні, але в деяких випадках це може стати одним з ефективних варіантів підтримки нашої держави на плаву. Країна вже має можливість виробляти більше вугілля, а процес переробки котла від газу до вугілля добре розуміється. Конверсія стимулюватиме місцеву економіку, надаючи можливість встановити сучасне обладнання для контролю за забрудненням для захоплення шкідливих газів і твердих частинок. І хоча вуглекислий газ, що утворюється при спалюванні вугілля, часто згадується як причина зміни клімату, метан, який вирвався з скрипучих газорозподільних мереж Радянської епохи, насправді впродовж 20-річного періоду в 85 разів був більш потужним, сприяючи парниковим ефектам.

Відновлювальна енергія. На сьогодні, Україна збирає близько 1% енергетичних потреб, використовуючи відновлювані джерела енергії. Хоча Міжнародне енергетичне агентство та інші джерела вважають, що наша країна має величезний потенціал для отримання енергії від гідроенергії, біомаси, вітру та сонячних колекторів. Найбільш розвинене відновлюване джерело - це гідроенергія, яка забезпечує близько 6% потреб електроенергії та має встановлену потужність, що дорівнює 10% споживання електроенергії. Потужність вітрової енергії для країни оцінюється в 30 000 гігават, причому приблизно половина країни підходить для розміщення вітрових електростанцій. Також, Україна робить швидкий прогрес у розгортанні сонячного обладнання.

Загалом, поновлювані джерела енергії значно мінімізують залежність України від Росії, і вони, як правило, потребують менше інвестицій, ніж ядерні та копалини. Проте нові джерела викопного палива, такі як сланцевий газ і чисте вугілля, можуть призвести до швидкого скорочення імпорту, враховуючи те, як організовується наша енергетична система. За допомогою деяких скромних внесків у формі позикових гарантій та юридичного захисту західні союзники могли б допомогти Україні стати незалежною протягом декількох років, зменшивши вразливість країни до російського тиску. Це не дозволить одразу вирішити всі проблемні питання України, але це надасть нам час, який стане стабілізатором економічного становища в країні, чого ми з Вами дійсно бажаємо!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,газ,США,НАТО,Украина-Россия,Украина-США,администрация,Вашингтон,Польща,Трамп,Новости,Дональд Трамп,Друга світова війна,Угорщина,Словаччина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.