Досягнення «Укрзалізниці» - результат спільних зусиль її керівництва та уряду!

09 серпня 2017, 16:13
Власник сторінки
Народний депутат України
4
149

Сьогодні, 9 серпня, стало відомо, що очільник держпідприємства «Укрзалізниця» Войцех Балчун подав у відставку, мотивуючи це особистими обставинами.

Що насправді стало причиною такого рішення – невідомо, однак за період свого керівництва Укрзалізницею він продемонстрував непогані результати роботи. Цього вдалося досягти завдяки злагодженій роботі його команди та за підтримки уряду на чолі з Володимиром Гройсманом.

«Укрзалізниця» увійшла в десятку найбільших платників податків в Україні.В 2016 році було сплачено 15,2 млрд грн податків та обов’язкових платежів до бюджету і державних цільових фондів. За 6 міс. 2017 року вже сплачено більше 8 млрд. грн, що на 1,1 млрд. грн більше, ніж за 6 міс. 2016 року.

У 2016 році чистий прибуток «Укрзалізниці» за стандартами ПСБО склав 320 млн. грн., що на 1 млрд більше, ніж у 2015 році.  За 6 міс. 2017 року вже за міжнародними стандартами фінансової звітності, за якими ПАТ «Укрзалізниця» розпочало працювати з 1 січня 2017, чистий прибуток склав 122,5 млн.грн., що на 3,9 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період 2016 року.  При цьому значно зросли доходи. Так, чистий дохід від реалізації продукції за 6 міс. 2017 склав 35,3 млрд. грн, що на 4,7 млрд більше, ніж за 6 міс. 2016 року.

Крім того, було підготовлено п’ятирічну стратегію розвитку «Укрзалізниці» на 2017-2021 роки, яка передбачає значне оновлення рухомого складу УЗ та формування вертикально-інтегрованої структури компанії.

За період 2016-2017 років було придбано та побудовано понад 1600 вантажних вагонів та понад два десятки пасажирських вагонів. Крім того, прискорилися темпи модернізації тягового рухомого складу.  З початку цього року було модернізовано та здійснено капітальні ремонти 59 локомотивів (порівняно з 10 локомотивами за аналогічний період 2016 року) та модернізовано 10 пасажирських вагонів. Також було проведено реконструкцію та капітальні ремонти 183,2 км колій, що в 2.4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Стосовно вантажообігу, то за перше півріччя 2017 року тарифний вантажообіг склав 94,9 млрд т-км, що на 6,1% більше аналогічного періоду 2016 року, а середньодобове навантаження вагонів зросло на 13,3%. Обсяг транзитних перевезень склав 10,5 млрд км, що на 7,5% більше ніж за аналогічний період 2016 року.

Також було поглиблено міжнародну співпрацю. Забезпечено приєднання до транскаспійського міжнародного транспортного маршруту, який є ефективною альтернативою транзиту вантажів з Китаю і країн Середньої Азії до ЄС та у зворотному напрямку. Досягнуто встановлення спеціальних тарифних ставок на перевезення експортно/імпортних вантажів транзитом по території Грузії та Азербайджану, що відповідає знижці у розмірі 50%. Запроваджено курсування поїздів Інтерсіті+ Київ-Львів-Перемишль та з червня 2017 року Ковель-Хелм. Забезпечено пряме сполучення з столицею мешканцям Ізмаїлу, Білгороду-Дністровського, Нікополя та ряду інших міст.

 

Як бачимо, «Укрзалізниця» значно покращила свої показники по багатьом позиціям, і це не дивлячись на те, що між її керівником Балчуном та міністром інфраструктури Володимиром Омеляном свого часу виник неприхований конфлікт. Аби забезпечити ефективну роботу «Укрзалізниці», Уряд тоді був змушений піти на радикальний крок -відібрав у міністра інфраструктури контроль за "Укрзалізницею".

Однак нещодавно суд повернув «Укрзалізницю» в підпорядкування Мінінфраструктури.

Наскільки об’єктивним є це рішення і чи оскаржуватиме його Уряд - покаже час.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрзалізниця
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.