Реінтеграція Донбасу – інституційний базис відновлення економіки України

26 червня 2017, 09:18
Власник сторінки
Эксперт по вопросам региональной экономической интеграции
0
105
Реінтеграція Донбасу – інституційний базис відновлення економіки України
livejournal.com

Головне – забезпечити економічне і соціальне благополуччя жителів Донбасу в складі України і реінтегрувати Донецьку та Луганську області в економіку України.

Питання реінтеграції Донбасу в економічну площину України є життєво важливими і пріоритетними для економіки і громадян України. Термін «реінтеграція» означає процес, який вказує на повторну поновлювану дію і відновлення, оновлення, відтворення. Пори це, на сьогодні снує ряд перепон для припинення бойових дій на Сході, а також відновлення та реінтеграції Донбасу.
Реінтеграція Донбасу є неможливою в умовах блокади. Таку думку неодноразово висловлював лідер громадського руху «Український вибір – Право народу» Віктор Медведчук у своєму блозі. «Постійно кажучи про єдину країні і реінтеграцію Донбасу, політики і чиновники продовжують ділити українських громадян на своїх і чужих. На жаль, за два роки при владі так і не усвідомили, що така політика є деструктивною по своїй суті, вона не об’єднує, а розколює країну, адже блокада і реінтеграція – процеси взаємовиключні», – підсумував В.Медведчук.
Серед ключових заходів і пропозицій щодо реінтеграції Донбасу в економіку України варто виділити наступні: надання максимальної бюджетної та податкової децентралізації; створення вільних економічних зон і територій випереджаючого розвитку; створення зони вільної торгівлі з прикордонними регіонами країн-учасниць Євразійського Економічного Союзу; створення гральних зон; створення галузевих високотехнологічних кластерів в пріоритетних секторах економіки; імплементація нової енергетичної доктрини на інноваційній основі.
На основі міжнародного досвіду врегулювання конфліктів та відновлення зруйнованих територій у 2014 році нами була розроблена Комплексна програма відновлення та реінтеграції територій Донецької та Луганської областей під назвою «Новий Донбас», яка здатна забезпечити: підтримку малого і середнього підприємництва; модернізацію зруйнованої інфраструктури; підтримку талановитої молоді та ін. 
У цих умовах особливу увагу слід приділити розробці та імплементації стратегії модернізації та інноваційного розвитку Донецького і Луганського регіонів. Донбас необхідно законодавчо закріпити як територію із спеціальним режимом інвестиційної діяльності, визначити максимальну податкову і бюджетну децентралізацію, виокремити умови для секторального та транскордонного співробітництва в рамках ЄАЕС (в перспективі створення ЗВТ). Логічним в даному випадку є прийняття законопроекту «Про створення вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку в рамках Донецької та Луганської областей». Донбасу потрібні загальнодержавні цільові програми відродження ключових секторів економіки. 
Наприклад, до 2004 року вільні економічні зони забезпечили економічні імпульси в розвитку депресивних територій та підняли з колін економіку України. Країна в ті роки мала одні з найвищих темпів розвитку ВВП в світі. І сьогодні Україна і Донбас потребують саме таких механізмів по відновленню економіки і соціальної сфери. Очевидно, що Донбас треба відновлювати на новій технологічній основі з урахуванням активізації процесів модернізації та інноваційного розвитку. Це дозволить перейти до нового технологічного укладу і забезпечити реальний добробут громадян всієї країни вже в найближчі кілька років.
Наступним кроком має стати відновлення і розвиток зруйнованих міжнародних (транскордонних) і міжрегіональних коопераційних зв'язків. Це в свою чергу призведе до зростання зайнятості та купівельної спроможності населення, стимулювання попиту на товари внутрішнього виробництва, формування реальної бази оподаткування. Саме вектор зовнішньоекономічного розвитку здатний залучити міжнародні гранти та інвестиції під перспективні інноваційно-інвестиційні проекти, спрямовані на якісне поліпшення життя громадян і формування реальної виробничої бази в макрорегіоні. 
Очевидно, що відновлення і розвиток зруйнованих територій Донбасу має відбуватися як з внутрішніх, так і зовнішніх джерел. Запропонована програма «Новий Донбас» якраз і дозволяє акумулювати зовнішні кошти під конкретні проекти та програми. Практика реалізації в регіонах України міжнародних донорських проектів та програм показала, що найбільш оптимальними механізмами по відновленню соціальної інфраструктури, впровадженню енергозберігаючих технологій є адресні грантові програми, які в більшій мірі фінансують мікропроекти і здатні забезпечити максимальне покриття території Донбасу. Вищевказані заходи в кінцевому підсумку здатні надати необхідні імпульси по стимулюванню і структуруванню економіки в рамках Донецького економічного району.
Очевидно, що на тлі економічної розрухи і соціального занепаду, провалу реформ в усіх напрямках, саме Донбас здатен забезпечити інституційний базис відродження економіки України на новій технологічній основі. У зв'язку з цим в Україні на першому етапі необхідно провести загальнонаціональну податкову і бюджетну децентралізацію, забезпечити післявоєнним і прикордонних територіям максимальну економічну свободу. Виходячи з міжнародної практики, необхідно законодавчо закріпити територію Донбасу як вільну економічну зону і майданчик випереджаючого розвитку. В рамках реінтеграції Донбасу надзвичайно важливим є питання надання торгово-економічних преференцій з боку Єврокомісії і Євразійської економічної комісії та введення двох зон вільної торгівлі, що діятимуть в односторонньому порядку, та забезпечать відновлення зруйнованих коопераційних зв'язків в пріоритетних секторах економіки.
Головне – забезпечити економічне і соціальне благополуччя жителів Донбасу в складі України і реінтегрувати Донецьку та Луганську області в економіку України. На сьогоднішній день саме економічна реінтеграція Донбасу дозволить реально наблизити Україну до остаточного припинення бойових дій і забезпечити мир по всій території нашої країни. Все це в кінцевому підсумку призведе до поліпшення рівня життя і добробуту громадян на всій території України і дозволить впевнено дивитися в майбутнє новим поколінням українців саме у своїй країні.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: экономика Украины,украинский выбор,Виктор Медведчук,восстановление Донбасса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.