Розвинена інфраструктура – розвинена громада

20 червня 2017, 15:42
Власник сторінки
0
18

З реформою децентралізації держава відкрила для територіальних громад всі можливості для того, щоб вони могли ефективніше розвиватись, отримувати більше доходів та на свій розсуд розпоряджатися видатками по місцевим бюджетам.

Зі свого боку держава здійснює фінансову підтримку об’єднаних громад. Державна підтримка є цільовою і надається громадам у вигляді освітньої, медичної субвенції, а також субвенції на формування інфраструктури. Субвенція на формування інфраструктури ОТГ може спрямовуватись на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів інфраструктури, що належать до комунальної форми власності (у тому числі на виготовлення проектної та містобудівної документації).

Субвецію з держбюджету на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад цьогоріч отримають 366 ОТГ по всій Україні. Крім того, уряд удосконалив порядок та умови надання вказаної субвенції шляхом розширення напрямів її використання.

Розподіл субвенції між місцевими бюджетами здійснюється з урахуванням чисельності населення об'єднаних територіальних громад та площі їх території.

Серед основних напрямків розвитку інфраструктури тергромад – створення амбулаторій сімейного типу в кожному населеному пункті; створення нового освітнього простору в опорних школах і громадах; створення сучасних ЦНАПів.

Так, до кінця 2017 року у 26 ОТГ планується відкрити 24 ЦНАПи, а також в двох громадах забезпечити роботу мобільного та віддаленого робочих місць адміністраторів.  А до 2020 року в ОТГ по всій Україні буде створено до 600 ЦНАПів.

Що стосується мого рідного регіону – Вінниччини, то цьогоріч кошти на реалізацію інфраструктурних проектів отримає 21 об’єднана територіальна громада. Уряд виділив на це 47 мільйонів гривень.

Серед інших проектів розвитку тергромад, привертають увагу проекти по створенню в об’єднаних територіальних громадах так званих Центрів безпеки, де одночасно є і швидка допомога, і пожежний автомобіль, і дільничний інспектор. Подібні проекти існують у Донецькій та Київській областях. Планують їх впроваджувати і на Вінниччині.

Як бачимо, ОТГ мають велику підтримку з боку держави, і це має бути ще одним аргументом на користь їх обєднання. Потужні, успішні, з сучасною розвиненою інфраструктурою громади – така основна мета реформи децентралізації.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.