10 фактів із життя Віктора Медведчука

17 червня 2017, 00:05
Власник сторінки
Политолог
0
17163

Слова Путіна про те, що Віктор Медведчук є «українським націоналістом», викликали справжню сенсацію. Виявляється, це давно відомий факт.

Зібрала топ-10 цікавих фактів про цю людину, які є у відкритому доступі.

1.Народився 7 серпня 1954 року в селищі Почет (Абанський район, Красноярський край, РСФСР), де його батько Володимир Нестерович Медведчук перебував на засланні «за участь в українській націоналістичній діяльності».  

2. Володимир Нестерович Медведчук входив до складу Організації українських націоналістів (ОУН).

Цей факт підтверджують офіційні документи:

 - обвинувальний вирок із слідчої справи №101 «Відділу контррозвідки НКО «СМЕРШ» Першої Танкової армії;

 - матеріали справи і вирок щодо групи членів ОУН, до якої входив і Володимир Медведчук;

- довідка за підписом в.о. начальника відділу військової прокуратури центрального регіону України Андрія Амонса.

Копії всіх цих документів – див. за посиланням.

Володимир Нестерович в дитинстві перехворів на туберкульоз хребта і кісток, тому був визнаний непридатним до військової служби. Під час гітлерівської окупації він опинився на окупованій території, де працював статистиком районної управи в селі Корнін Житомирської області. В січні 1944 року Відділ контррозвідки НКО «СМЕРШ» Першої Танкової армії викрив організації українських націоналістів, «які ставили перед собою задачі – військової боротьби з Радянською владою за створення самостійної України».

Військова прокуратура висунула проти Володимира Медведчука звинувачення за ст.ст. 58/2, 58/10, частина друга, 58/11 Кримінального кодексу РСФСР. Як свідчить Військовий трибунал за справою №0017 визнав Медведчука Володимира Нестеровича, 1918 року народження, винним в роботі Організації українських націоналістів (ОУН) і «за участь в українській націоналістичній діяльності» приговорив до 8 років ув’язнення і 4 років поразки в правах, без конфіскації майна.

В 90-ті роки військова прокуратура переглянула справу Медведчука В.Н. і прийняла рішення про його реабілітацію: «Згідно зі ст.1 Закону України від 17 квітня 1991 року «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», МЕДВЕДЧУКА ВОЛОДИМИРА НЕСТЕРОВИЧА реабілітовано».

3. На початку 90-тих адвокат Віктор Медведчук входив до складу так званої «чудової сімки», до якої відносили Григорія та Ігора Суркісів, Валентина Згурського, Юрія Ляха, Богдана Губського і Юрія Карпенка. Насправді всі вони на той час виступили співзасновниками ТОВ "Міжнародна адвокатська компанія "Бі. Ай. Ем".

4. 1998 року був обраний головою Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) (СДПУ(о), яка під його керівництвом стала найбільш впливовою лівою некомуністичною партією України. Склав повноваження голови СДПУ (о) 2007 року.

5. У лютому 2000 року був одним із ініціаторів проведення в парламенті «оксамитової революції», яка стала завершенням тривалої політичної кризи, викликаної конфліктом між президентом Леонідом Кучмою і лівим керівництвом Верховної Ради в особі спікера Олександра Ткаченка і голови КПУ Петра Симоненка.

6. Будучи главою Адміністрації президента, Медведчук на початку 2000-х років став рушійною силою конституційної реформи, та прийняття Конституції, яка чинна  й досі. За задумом авторів, зміни до Конституції мали перерозподілити повноваження від президента на користь Верховної Ради (зокрема, саме коаліція депутатських фракцій отримала право висувати кандидатуру прем’єр-міністра).

Цікаво, що, незважаючи на перемогу т.з. «помаранчевого Майдану», Медведчук разом з іншими прибічниками конституційної реформи домоглися, щоб Верховна Рада в грудні 2004 року дала 402 голоси за внесенні змін до Конституції. До речі, конституційна реформа стала рецептом виходу з жорсткої політичної кризи, тому що стала уособленням компромісу і допомогла послабити напругу між прибічниками Віктора Ющенка і Віктора Януковича.

7. 20 травня 2004-го у Віктора Медведчука й телеведучої Оксани Марченко народилася донька Дарина. Її хрестили нинішній президент РФ Володимир Путін і Світлана Медведєва — дружина російського прем’єра Дмитра Медведєва. Також у Медведчука є старша донька — Ірина.

8. З грудня 2014 року Віктор Медведчук опікується питанням обміну заручників і полонених під час військового конфлікту на Донбасі. За весь цей час він зміг домовитися і організувати обмін і повернення на Батьківщину більше 400 українських полонених. Найбільш відома з тих, кого допоміг звільнити Медведчук – це нинішній народний депутат Надія Савченко, яку на прохання Медведчука помилував своїм указом російський президент Володимир Путін.

 9. Медведчук – перший з українських політиків, хто запропонував контролювати витрати чиновників, їхніх родичів і членів родин. Ще в 2001 році народний депутат Віктор Медведчук подав до Верховної Ради проект Закону «Про державний (фінансовий) контроль за декларуванням доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та їх витратами». Спочатку депутати Верховної Ради прийняли законопроект в першому читанні, але потім поклали «на полицю». Проте 15 років по тому українська влада все ж запровадила контроль за витратами і фінансовими зобов’язаннями чиновників, як свого часу пропонував Медведчук.

10. Віктор Медведчук – особисто знайомий з відомим американським дипломатом Генрі Кіссінджером (радник президента США з національної безпеки в 1969-1975, Держсекретар США В 1973-1977) . В листопаді 2002 року Медведчук як глава Адміністрації президента виступав на засіданні Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку (США), де спростував всі звинувачення американських політиків про те, що українська влада нібито продавала до Іраку радіолокаційні станції «Кольчуга». Саме Генрі Кіссінджер надіслав главі АП запрошення до США, під час цього візиту вони мали змогу особисто познайомитися і поспілкуватися.





Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: биография,Оксана Марченко,Виктор Медведчук
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.