Законопроекти, що знову не ввійшли у порядок денний

19 травня 2017, 10:53
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
0
65
Законопроекти, що знову не ввійшли у порядок денний

В порядок денний 18 травня не увійшли законопроекти, які готувало Міністерство охорони здоров'я. Також не увійшли і альтернативні законопроекти, які були подані народними депутатами.

В порядок денний 18 травня не увійшли законопроекти, які готувало Міністерство охорони здоров'я. Також не увійшли і альтернативні законопроекти, які були подані народними депутатами. 


Онак у той же час я хочу наголосити, що парламент ухвалив закон про автономізацію медичних закладів, і в перехідних положеннях того закону є вимога до Уряду, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства фінансів прийняти цілий перелік підзаконних актів. І я вважаю, що зараз саме час представникам міністерств працювати в кабінетах, напрацьовувати якісні підзаконні акти, методику розрахунку вартості медичних послуг, формувати єдину модель управління та фінансування всіма рівнями медичної допомоги, тобто багато того, що має вже робити Уряд , щоб прийнятий парламентом закон, який є першим кроком запровадження страхової медицини, запрацював.


Нам же не потрібен черговий закон, який буде виключно на папері. Ми уже маємо Конституцію України з нормою про безоплатну всім медичну допомогу, і це, на жаль, тільки норма на папері. Щоб так само і не сталося з будь-якими законами, які приймає Верховна Рада, маємо зрозуміти, чи є сьогодні у органу виконавчої влади, в Уряду реальні механізми реалізації цих реформ. Так я скажу: поки що іх немає, тож, я вважаю, Уряд має сконцентруватися зараз на підготовці якраз підзаконних актів до прийнятого закону України про автономізацію медичних закладів та прийняти, затвердити, порахувати, скільки коштує для держави в першу чергу та чи інша медична послуга. Сьогодні держава не знає, скільки коштує та чи інша операція, лікування по будь-якому захворюванню. Тож важко говорити про державні фінансові гарантії для людей. 


Потрібно якомого швидше  прорахувати і створити перелік базових медичних послуг, який також має бути сформований Урядом, що саме держава буде фінансувати конкретно. І лише після того чесно і відверто сказати, що на ось це в держави є кошти і це держава гарантує. А зараз, я вважаю, гарантії, які намагалися зробити, є передчасними та нині потрібно зосерелитись на тому, що Уряд має напрацювати фінансову та управлінську модель координації всієї медичної сфери охорони здоров'я побудувати реалізацію принципу "кошти за пацієнтом", для цього в тому числі потрібно нарешті сформувати реєст населення по об'єднаним громадам, госпітальним округам. 


А ще сьогодні багато лікарів не мають багато технологічних ресурсів, елементарних речей, які можуть допомагати їм якраз заповнювати електронні медичні форми, які мають бути запроваджені. Тобто, потрібно, щоб Уряд надав на це кошти, щоб забезпечити кожного лікаря комп'ютером, щоб лікарні по всій Україні мали елементарне обладнання, якого сьогодні також немає, дати гарантовану вже діючими законами оплату праці медичним працівникам . Є речі, які можна роботи, вже зараз і покращити ситуацію в лікарнях. Потрібно уряду зараз багато попрацювати. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.