Чи одержують українці відшкодування коштів за лікарські засоби в аптеках?

04 квітня 2017, 14:15
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
0
99
Чи одержують українці відшкодування коштів за лікарські засоби в аптеках?

Прем'єр-міністр має спочатку пересвідчитись, що з 1 квітня в аптечних закладах все готово для відшкодування коштів за лікарські засоби, а лише потім розповідати про це людям!

Прем'єр-міністр має спочатку пересвідчитись, що з 1 квітня в аптечних закладах все готово для відшкодування коштів за лікарські засоби, а лише потім розповідати про це людям!


Кожний другий українець, відмовляється лікуватись, через високу вартість лікарських засобів. 

Багато разів і в 2015 році і в 2016,  я зверталась до Прем'єр-міністра з вимогою продовжити державну програму по відшкодуванню вартості лікарських засобів, яка діяла до кінця 2014 року по гіпертонії.

У 2017 році, нарешті, в Державному бюджеті передбачено 500 млн. грн. на відшкодування вартості лікарських засобів пацієнтам хворим на цукровий діабет  ІІ рівня, бронхіальну астму та гіпертонію.


Але для людей, це буде добром лише за умови створення державного механізму реалізації цієї державної програми, коли кожна копійка з тих 500 млн. грн. дійде до пацієнта у вигляді лікарського засобу.


Прем'єр-міністр з усіх високих трибун, на всіх телеканалах пообіцяв, що з 1 квітня в аптеках, будуть надавати українцям лікарські засоби. Але вже почався квітень, а ця програма не працює. 


Питання доступності ліків і можливості одержати хоч якусь допомогу у держави є дуже чутливим для людей і якщо з телеканалів звучать такі обіцянки, то пацієнти вірять та чекають названу дату в календарі і йдуть до аптеки - а там нічого ще немає по цій державній програмі. 

Тож люди розчаровуються і “заручниками” не доопрацювання уряду стають лікарі в лікарнях і провізори в аптеках.


  Тому, прошу Уряд, якомога швидше доопрацьовати реалізацію цієї програми, а саме: 

1. Передбачити заходи з контролю за використанням коштів відповідної цільової субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на повне або часткове відшкодування вартості лікарських засобів під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму. Наприклад, не поширюється норма щодо виписування рецептів (ф-1) у двох примірниках, як документів фінансової звітності, що суперечить діючим правилам виписування рецептів.

Поки що відсутній електронний документообіг між лікарями, аптечними закладами та розпорядникам бюджетних коштів, тощо.

Необхідно передбачити запобігання зловживань, коли одна особа може прийти з декількома рецептами і їх справжність ніхто не зможе перевірити, а в той час іншій особі вже може не вистачити лікарського засобу. 

  

2. Необхідно створити реєстр (перелік) пацієнтів, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму, щоб розподіляти кошти по кількісній потребі в ліках, а не пропорційно або умовно, як зараз по областям. Кількість хворих в кожній області відрізняється від іншої. 


  Виділеної суми в 500 млн. грн. при ефективній державній реалізації  може вистачити лише на декілька місяців, адже кількість хворих, які потребують ліків з гіпертонії, цукрового діабету, бронхіальної астми- це мільйони людей по всій Україні, тож точно потрібно зробити все можливе, щоб кожна копійка була витрачена ефективно. 


3. Відповідно до вже прийнятих постанов Уряду, пацієнти позбавлені можливості отримувати лікарські засоби в кількості, передбаченій для тримісячного курсу лікування, що часто є необхідним для лікування вище зазначених хвороб.


Тож, дуже добру та важливу ініціативу необхідно швидко доопрацювати та реалізувати,  а потім вже про них розповідати !


Тільки так можна здобути повагу від громадян!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.