Абонплата за газ: влада винаходить нові годівниці

31 березня 2017, 16:28
Власник сторінки
заместитель председателя политической партии "РАЗУМНАЯ СИЛА"
0
114

Із квітня ті, хто споживає природний газ, платитимуть за двома рахунками: один безпосередньо за спожите паливо, а другий – за користування інфраструктурою подачі газу.


Нацкомісія із регулювання ринку комунальних послуг (НКРКП) вирішила «ощасливити» українців новою «реформою»: із квітня споживачі природнього газу, платитимуть за двома рахунками: один безпосередньо за спожите паливо, а другий – за користування інфраструктурою подачі газу. Останній називатиметься тарифом за розподіл газу.

У НКРКП стверджують, що все це робиться начебто для того, щоб у майбутньому наші співгромадяни самостійно могли вибирати постачальників газу. Пояснюють, що так діють у Європі: там розділяють платежі за доставку газу і фактично спожитий обсяг енергоносія. 

До квітня тариф на розподіл газу для одного господарства, де мешкає одна людина, становив 1,75 копійок. Тепер його замінить абонплата, але ніхто з влади поки не пояснив, чи включена до неї тільки підтримання в робочому стані газових магістралей, чи до неї додали і тариф на транспортування газу.

Впевнена, що більшість наших співгромадян прийшли до висновку: нинішня влада розуміє «реформи» і «євроінтеграцію» виключно, як винахід нових способів залізти людям в кишеню. Нам пояснюють, що в результаті поділу платіжок за газ, загальні витрати кожного споживача зменшаться. Але чи так це насправді?

По-перше, на сьогоднішній день всі ми оплачуємо газ, виходячи з того, скільки споживаємо. Цією банальною обставиною і пояснюється те, що багато із нас на газі економлять, і суттєво. Тепер же тариф за споживання, тобто абонплату, «прив'яжуть» до максимальної пропускної здатності газового лічильника у кожного споживача. Тобто, чим більший обсяг може пройти через лічильник, тим більше буде абонплата – незалежно від того, скільки реально споживається газу.

Але наскільки це справедливо? Поставлю банальне запитання: а якщо та чи інша родина не захоче користуватися газом, залишаючи собі таку можливість тільки на найхолоднішу пору року? І в тому випадку, якщо така людина не користується газом більшість із 52-х тижнів року, то за що ж вона буде платити абонплату? І чи не стане чергове рішення НКРКП тією останньою краплею, яка переповнить чашу терпіння людей і змусить багатьох вимагати, щоб їхні житла «відрізали» від газової інфраструктури?

Скажете, така постановка питання невиправдано радикальна? Аж ніяк. У передмістях великих міст знаходяться дачні селища, будівлями, в яких, як правило, користуються не круглий рік. Але абонплату будуть стягувати щомісячно. Дачники в соцмережах вже обговорюють, чи варто відключатися від газових магістралей і перейти на газ з балонів, що може виявитися дешевше.

По-друге, немає достатньої ясності щодо того, наскільки ця чергова «реформа» підніме вартість газу для українців. 

Заступник начальника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк зробив шокуючу заяву: «введення розрахованих НКРКП ставок абонентної плати за розподіл газу призведе до подорожчання відповідних послуг у 1,5-20 разів». Якщо навіть офіційна особа не може точно сказати, у півтора рази чи у двадцять разів подорожчають послуги, то чого ж чекати пересічним споживачам? Цін, встановлених із стелі?

По-третє, чи не стане введення абонплати за газ першим кроком, «пробним каменем» для введення, а точніше нав'язування аналогічних послуг із боку інших постачальників комунальних послуг? Уявімо собі абонплату за послуги водопостачання і каналізації. За збирання дощових вод, адже й тут витрачаються гроші на їх відведення. За експлуатацію мереж електропостачання: мовляв, користуєшся ти водою, зливом, електрикою чи ні – твоя особиста справа, але державі ти вже винен за послуги, тому плати.

По-четверте – чи не готують таким чином більшість населення України до того, що з'явиться якийсь зовсім не обов'язково вітчизняний оператор цієї самої абонплати за газ, який відповідатиме і за стан газотранспортних мереж, і за стягнення боргів з українців? Можливо, для цього і затівають нинішні нововведення?

І, нарешті, останнє п'яте запитання. Введення абонплати призведе до подорожчання газу не лише тільки для населення, але й для промислових споживачів. Абсолютно ясно, що свої витрати, які знову зросли, вони в черговий раз закладуть у собівартість виробленої продукції. Хтось у владі прорахував, наскільки в Україні в черговий раз злетять ціни?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.