СТАБІЛЬНІ ДЕРЖАВНІ ГАРАНТІЇ ЗАХИСТУ ІНВЕСТИЦІЙ – НАГАЛЬНА ПОТРЕБА СЬОГОДЕННЯ

29 березня 2017, 23:15
Власник сторінки
ведущий экономист
0
45

Проект Закону України від 27 березня 2017 року № 6251.

     У зв’язку з тим, що інвестиційна діяльність пов’язана з певним ризиком для інвесторів, обсяг інвестицій значною мірою залежить від ефективності правових гарантій, передбачених в українському законодавстві. 
     Однією із важливих умов залучення інвестицій є гарантії стабільності законодавства. З метою забезпечення сприятливого та стабільного інвестиційного режиму держава встановлює державні гарантії захисту інвестицій. Так, згідно п. 1 ст. 18 Закону України «Про інвестиційну діяльність» від 18.09.1991 р. № 1560-XII держава гарантує стабільність умов здійснення інвестиційної діяльності, додержання прав і законних інтересів її суб'єктів. Умови договорів, укладених між суб'єктами інвестиційної діяльності, зберігають свою чинність на весь строк дії цих договорів і у випадках, коли після їх укладення законодавством (крім податкового, митного та валютного законодавства, а також законодавства з питань ліцензування певних видів господарської діяльності) встановлено умови, що погіршують становище суб'єктів або обмежують їх права, якщо вони не дійшли згоди про зміну умов договору. 
     Стаття 19 Закону України «Про інвестиційну діяльність» визначає державні гарантії захисту інвестицій як систему правових норм, які спрямовані на захист інвестицій та не стосуються питань фінансово- господарської діяльності учасників інвестиційної діяльності та сплати ними податків, зборів (обов’язкових платежів). Державні гарантії захисту інвестицій не можуть бути скасовані або звужені стосовно інвестицій, здійснених у період дії цих гарантій. Гарантії стабільності законодавства, яке регулює правовий режим іноземних інвестицій, є однією із важливих умов залучення іноземних інвестицій.
  Але нестабільність українського законодавства і його непередбачуваність нерідко породжують в інвесторів сумніви щодо інвестування в економіку України. У цьому напрямку народними депутатами України постійно розглядаються законопроекти, які можуть привести до поліпшення ситуації у цій сфері.
   Так, 27 березня на розгляд Верховної Ради України було надано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державних гарантій захисту інвестицій та стабільності умов здійснення інвестиційної діяльності)» № 6251. 
     Метою цього законопроекту є забезпечення сприятливого інвестиційного клімату в Україні внаслідок вдосконалення законодавчого механізму державного гарантування захисту інвестицій та забезпечення стабільності умов здійснення інвестиційної діяльності.
    Законопроектом пропонується виключити зі статті 18 Закону України «Про інвестиційну діяльність» положення, яке встановлює, що не поширюються на наслідки змін податкового, митного та валютного законодавства, а також законодавства з питань ліцензування певних видів господарської діяльності гарантії чинності умов договорів між суб’єктами інвестиційної діяльності у випадках, коли після їх укладення законодавством встановлено умови, що погіршують становище суб'єктів або обмежують їх права. 
    Крім того, цим законопроектом запропоновано внесення змін у Закон України «Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів господарювання, створених з використанням майна та коштів вітчизняного походження» від 17.02.2000 р. № 1457-III шляхом доповнення ст. 3 новою частиною наступного змісту: «У разі погіршення становища суб'єктів інвестиційної діяльності або обмеження їх прав внаслідок зміни законодавства (у тому числі податкового, митного, валютного, а також законодавства з питань ліцензування господарської діяльності) після укладення договору, застосовуються гарантії стабільності умов здійснення інвестиційної діяльності, передбачені Законом України «Про інвестиційну діяльність». 
    Отже, можна розраховувати, що при прийнятті цього законопроекту, будуть вирішено проблеми залучення інвестицій в економіку України, та проблеми підвищення рівня захисту прав вітчизняних та зарубіжних інвесторів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: гарантії держави,інвестиційний клімат
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.