Чи може система реабілітації стати заручником політичної помсти?

21 березня 2017, 14:59
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
0
45
Чи може система реабілітації стати заручником політичної помсти?

Щодо необхідності прийняття проекту Закону України «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні» за реєстраційним номером 4458.

Проблема створення ефективної системи реабілітації в Україні та системи професійної підготовки фахівців у сфері відновлення здоров’я є складною та актуальною – це те, що вкрай необхідно нашій державі, а ефективна допомога з реабілітації, так потрібна учасникам АТО після поранень, протезування, людям після інсультів, інфарктів, операцій, тощо. 

Аналіз ситуації в державі свідчить про неухильну тенденцію до погіршення здоров’я населення нашої держави, фахівці класифікують її як «кризову». На сьогодні в Україні налічується близько 2,7 млн осіб з інвалідністю, в тому числі близько 153 тис. дітей. 

Внаслідок АТО отримали поранення близько 10 тис. військовослужбовців, які потребують медичної, психологічної та фізичної реабілітації.  

Порівняно з країнами Європи, смертність населення в Україні практично вдвічі вища. Ми маємо такі жахливі показники, у тому числі внаслідок відсутності системного підходу до реабілітаційної допомоги людям з порушеннями здоров’я у зв’язку з захворюванням, пораненням або травмою. 

Досвід останніх двох років засвідчив, що новими викликами є проведення бойових дій на сході країни, коли кількість осіб, які потребують ефективної реабілітації зростає майже щодня. Тому, така ситуація потребує невідкладного впровадження загальнодержавної  системи реабілітації. 

З метою створення ефективної системи реабілітації в Україні, ще в 2015 році за моєю ініціативою при Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я створено Координаційну раду з питань реабілітації та Робочу групу з розроблення проекту Закону України «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні», який вже давно внесений до Верховної Ради України за реєстраційним номером 4458. Назва законопроекту, є такою, оскільки метою реабілітації має бути попередження інвалідності.

Законопроектом пропонується розбудова цілісної системи реабілітації для всіх без виключення осіб, які її потребують з метою реалізації права громадян на  доступ до реабілітації, на відміну від нині діючого Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», сфера дії якого поширюється лише на осіб з інвалідністю та їх сімей.

Система надання реабілітаційної допомоги має змінюватись в Україні за зразком найкращих стандартів, прийнятих у Європейських країнах, з урахуванням останніх рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), які були висвітлені на конференції, що відбулась у м. Женева у лютому 2017 року  "Реабілітація  2030: заклик до дій". ВООЗ переконливо закликає всі держави до розширення сфери реабілітаційних послуг, до підвищення їх якості та доступності. 

І мені дуже приємно, що ті рекомендації, які надав ВООЗ, вони всі увійшли в суть законопроекту 4458.  В законопроекті враховано рекомендації Оціночної місії ВООЗ щодо системи реабілітації в Україні! 

Доречі, цей законопроект повністю підтриманий Міністерством оборони України.

Прийнятий Закон дозволить реформувати систему реабілітації в Україні у відповідності до сучасних Європейських стандартів та рекомендацій не лише ВООЗ, а і ООН.

Прийняття закону відкриє шляхи до розроблення державних і регіональних цільових програм з реабілітації та попередження інвалідності.

Дія закону поширюється на: 

  • людей з інвалідністю;
  • учасників бойових дій та АТО;
  • осіб з тимчасовим обмеженням життєдіяльності внаслідок перенесених захворювань;
  • осіб, які постраждали внаслідок нещасних випадків, техногенних і природних катастроф;
  • на дорослих і дітей з вродженими вадами та захворюваннями, на вагітних жінок з ускладненнями, що можуть призвести до інвалідності.

Закон забезпечить доступ до повноцінної реабілітації в спеціалізованих реабілітаційних центрах, реабілітаційних відділеннях медичних та санаторно-курортних закладів, центрах психологічної та соціально-психологічної реабілітації за місцем проживання.


Законопроект фактично поєднує Закон України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» 2005 року Валерія Сушкевича, який дотепер є актуальним, але доповнює діючий закон сучасною Європейською системою медичної, психологічної та фізичної реабілітації.

Законопроектом передбачено:

  • гарантування та додаткове посилення державного забезпечення та компенсацій для людей з інвалідністю та учасників бойових дій;
  • прийняття Державної програми з попередження інвалідності у відповідності та Державної типової програми  реабілітації осіб з інвалідністю;
  • запровадження міжнародної класифікації функціонування, трирівневої системи реабілітації, мультидисциплінарних бригад фахівців;
  • розроблення науково обґрунтованих державних соціальних нормативів, стандартів, клінічних протоколів у сфері реабілітації, критеріїв та вимог до реабілітаційних заходів;
  • медичне, освітнє, науково-методичне, матеріально-технічне, фінансове і кадрове забезпечення реабілітаційних установ;
  • сприяння залученню громадських об’єднань осіб з інвалідністю та фахівців з реабілітації до формування та реалізації державної політики у сфері реабілітації;

Зрозуміло, що потрібно буде серйозно реформувати медичні установи. Особливо - мережу санаторно-курортних закладів, створивши на їхній базі сучасні, належно оснащені реабілітаційні відділення і центри.


Цей законопроект не є моєю “особистою творчістю” або інших депутатів, що долучились до співавторства - це результат роботи фахівців з усієї України, які знають досвід іноземних країн, багато вчились закордоном і які щодня своїми руками здійснюють хворим той чи інший вид реабілітації. 

  Я вважаю, що даний законопроект повинен об’єднати всіх парламентарів незалежно від їх політичної приналежності заради збереження здоров’я та життя наших громадян. Переконана, що люди, які мають нагальну потребу в ефективних реабілітаційних заходах, не можуть бути заручниками політичної кризи. Якщо профільний комітет ветеранів війни і учасників АТО, члени якого є учасниками політичних партій коаліції, відхилить цей законопроект, то ще багато часу, в нас не буде реабілітації того рівня, на який заслуговують громадяни нашої держави. 

Тож дуже  розраховую, що політичні намагання знецінювати результати роботи фракції “Об’єднання Самопоміч” депутатом від якої я є, не стануть вище інтересів людей! Я щиро хочу в це вірити і особисто готова вийти з співавторства законопроекту, лише з метою голосування цього законопроекту парламентом.

Розгляд законопроекту 4458 відбудеться завтра на засіданні профільного комітету Верховної ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю. 

Саме тому, закликаю всіх Народних депутатів України, незалежно від їх партійної приналежності, прийняти участь у засіданні профільного комітету та підтримати прийняття законопроекту 4458!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.