В агентстві "Укрінформ" відбулась прес-конференція захисників Акбара Абдуллаєва

09 березня 2017, 23:19
Власник сторінки
0
45
В агентстві  Укрінформ  відбулась прес-конференція захисників Акбара Абдуллаєва

7 березня об 11.00 в агентстві «Укрінформ» відбулась прес-конференція захисників відомого політв’язня, громадянина Узбекистану - Акбара Абдуллаєва на тему: "Права людини в судовому процесі".

Трагедія політв’язня Акбара Абдуллаєва заслуговує на увагу української влади, – адвокати

/ Чому не можна видавати Акбара Абдуллаєва в Узбекистан

7 березня об 11.00 в агентстві «Укрінформ» відбулась прес-конференція захисників відомого політв’язня, громадянина Узбекистану - Акбара Абдуллаєва на тему: «Права людини в судовому процесі: справа про екстрадицію Акбара Абдуллаєва».

 У прес-конференції взяли участь захисники Акбара Абдуллаєва:

Олівер Уоллеш(адвокатська компанія«Уоллеш і Кох», Франкфурт, Німеччина) - адвокат, що спеціалізується в галузі кримінального права і в галузі захисту прав людини. Має 29-річний стаж юридичної практики.

Бен Емерсон, (компанія «МатриксЧемберс», Лондон, Великобританія) - британський адвокат, що спеціалізується на європейському праві в області прав людини, міжнародного публічного права і міжнародного кримінального права. Має 25-річний досвід робити в міжнародних судах та трибуналах, включаючи Європейський суд з прав людини.

 Маркіян Галабала, кандидат юридичних наук, представляє адвокатську контору в Києві, Україна.  Він працює в команді адвокатів, що представляє інтереси жертв злочинів проти демонстрантів, скоєних під час Майдану у 2013-2014 роках.

Олександр Федоренко, адвокат, фахівець в галузі кримінального праву та з питань екстрадиції.

Акбар Абдуллаєв – син сестри дружини покійного президента Узбекистану Іслама Карімова. Акбар Абдуллаєв у 2013 році був заарештований, а потім судом міста Ташкент, засуджений до чотирьох років ув’язнення. На думку правозахисників головна мета переслідування Акбара Абдуллаєва полягає у намаганні самого Іслама Карімова та його оточення позбутись потенційного конкурента на владу. На це вказує те, що будь-яких реальних доказів чи підозр, висунутих А. Абдуллаєву, світове товариство так і не побачило. Восени 2016 року, після смерті президента Карімова, А. Абдуллаєв був звільнений, однак 14 січня 2017 року, коли він прилетів до Києва, то був затриманий в аеропорту «Жуляни». Виявилося, що вже нова влада Узбекистану оголосила Акбара Абдуллаєва у міжнародний розшук, при цьому, за ті ж самі «злочини», за які він вже відбув покарання у 2013-2016 роках. 22 лютого Печерський райсуд столиці застосував до Акбара Абдуллаєва екстрадиційний арешт терміном на 1 рік. Наразі він утримується у слідчому ізоляторі СБУ.

Як пояснив захисник Акбара Абдуллаєва, Бен Емерсон, екстрадиція Акбара Абдуллаєва не повинна відбутись, оскільки Узбекистан в принципі не може забезпечити справедливе правосуддя.

«Згідно до звітів Державного департаменту США та правозахисних організацій, Узбекистан є країною, де системно порушуються права людей, де переслідуються політична опозиція, де діють корумповані правоохоронні органи та суди. В такий ситуації екстрадиція Акбара Абдуллаєва небезпечна для його життя», - зазначив Бен Емерсон.

На думку адвоката Олександра Федоренко, вже від початку цієї справи в Україні почались порушення норм права. Як зазначив адвокат Маркіян Галабала, неможливо притягати людину до відповідальності двічі за одне й теж саме правопорушення.«Ми вважаємо, що мова може йти про певні домовленості між українськими та узбецькими правоохоронними органами.  Не може бути так, щоб людина відбула покарання, а потім її за це ж саме оголошували у розшук», - зазначив Маркіян Галабала.

В такий ситуації, на думку захисту, Україна за будь яку ціну повинна дотримуватися вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, зокрема ст. 5 та ст. 6, та утриматись від екстрадиції Акбара Абдуллаєва в Узбекистан. В цих статтях, зокрема, мова йде про право на свободу,особисту недоторканість та право на справедливий суд.

«Кожен має право на справедливий розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом. У таких випадках, як з Акбаром Абдуллаєвим, є стандартна практика європейських країн, коли вони відмовляють на запити країн, відносно яких є обгрунтовані сумніви, що вони здатні забезпечити чесне і прозоре правосуддя та не застосовувати до підозрюваних тортури», - заявив Бен Емерсон.

На думку Маркіяна Галабали, якщо Україна орієнтується на європейську практику, то вона повинна дотримуватися саме норм Конвенції та практики Європейського суду з прав людини.

 «Узбекистан розраховує на співпрацю з Україною у рамках Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, що була укладена у Мінську між країнами СНД у 1993 році. Однак, варто розуміти, що якщо Україна прямує у ЄС, то для нас пріоритет повинна мати саме Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод Ради Європи, яку Україна ратифікувала у 1997 році.

Узбекистан не є членом Ради Європи та не ратифікував цю Конвенцію. Відтак, для України пріоритетними мають бути саме норми європейського права», - підкреслив Маркіян Галабала.

«Зрозуміло, що переслідування Акбара Абдуллаєва є політично вмотивованим. Європейські країни будуть аплодувати Україні, якщо вона утримається від екстрадиції нашого підзахисного та забезпечить дотримання прав людини та виконання своїх міжнародних зобов’язань», - підсумував Олівер Уоллеш.

 Нагадаємо, що розгляд апеляційної скарги захисників Акбара Абдуллаєва на екстрадиційний арешт відбудеться 16 березня.

Організатори заходу: «ІНСТИТУТ ДИПЛОМАТІЇ та МІЖНАРОДНОГО ПАРТНЕРСТВА» спільно з юридичною компанією Oliver Wallasch Fachanwaltfür Strafrecht – Німеччина.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.