В Україні повинно бути стратегічне планування

26 січня 2017, 13:19
Власник сторінки
народний депутат України фракції Радикальної партії Олега Ляшка
0
108
В Україні повинно бути стратегічне планування

Чому наша фракція Радикальної партії постійно наголошує на важливості стратегічного планування для України?

Якщо ти ставиш правильну мету, та ретельно прораховуєш усі кроки для її досягнення, ти набагато ближче до успіху. Про це вам скаже будь-який успішний бізнесмен. Про це пишуть такі найбільш успішні лідери світу. Саме так виходили у світові економічні лідери Японія, Південна Корея та Китай. Так живуть Сполучені Штати та ЄС.

Україна перебуває у набагато гіршому стані. Нам потрібно вирватися із бідності. Для цього ми зобовязані зробити усе, щоб повернутися до числа технологічних лідерів світу. Інакше – сировинна економіка буде заганяти нас у зубожіння ще глибше.

Чіткі плани нам потрібні і для того, щоб максимально ефективно використати наші вкрай обмежені ресурси. Аби налаштувати бізнес-середовище, зробити його максимально сприятливим для довгострокових інвестицій.

Ми неодноразово обговорювали ці питання із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та Першим Віце-премєром Степаном Кубівим. Аби Уряд розробив Національний план дій на 5-7 років по кожній галузі. Щоб незалежно від того, хто очолюватиме те, чи інше міністерство або відомство вже мав чіткий план дій щодо розвитку конкретного сектору економіки, а не вирішував нагальні проблеми в ручному режимі.

І ми показали приклад. Розробкою та ухваленням Стратегії розвитку банківської системи ми, разом із групою експертів, хотіли підштовхнути суспільну дискусію про важливість стратегічного планування та щодо наших головних цілей.

Саме тому дуже добре, що Уряд представив для обговорення плану розвитку країни на чотири роки (2017-2020 роки), який міститиме конкретні кроки дій для кожного міністерства. Найближчим часом звернуся до Глави Уряду з проханням включити мене до робочої групи, яка відповідає за економічний блок.

У мене вже є конкретні пропозиції. Вважаю, що зміна структури економіки у бік виробництв із більшою доданою вартістю повинна бути серед основних цілей усього плану, а не лише його економічних підрозділів.

Також, наприклад, дуже дивує, що ініціатива Радикальної партії, яку публічно підтримав прем’єр-міністр, а потім і весь парламент через ухвалення відповідного закону, про створення експортно-кредитного агентства, не знайшла відображення у плані. Вважаю, що разом із іншими елементами, експортно-кредитне агентство має стати однією із ключових ланок просування вітчизняної продукції із високою доданою вартістю на світових ринках.

Також надзвичайно важливим є не просто виведення вітчизняної фінансово-банківської системи із кризи, а налаштування її на потреби економічного зростання, дешевого кредитування довгострокових інвестиційних проектів. Це одна із ключових умов для забезпечення не просто сталого, а прискореного економічного зростання. Саме тому потрібно врахувати в урядовому плані пропозиції, що містяться у нашій Стратегії розвитку банківської системи до 2020 року.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.