А ви знаєте, що таке "ДБР"?

16 грудня 2016, 18:35
Власник сторінки
Юрист, Громадський діяч
0
76
А ви знаєте, що таке  ДБР ?

Про нового монстра досудового розслідування

Готовий закластися, що абсолютна більшість громадян нашої країни не знає, що означає абревіатура "ДБР". А між тим, мова йде про новий орган, який немало-небагато матиме таке ж велике значення у правоохоронній системі, яке сьогодні має Генеральна прокуратура, Служба безпеки та Національне антикорупційне бюро. Про орган, який захищатиме українців від свавілля високопосадовців, прокурорів, суддів та поліцейських.

Державне бюро розслідувань (саме так розшифровується "ДБР") розслідуватиме усі злочини держслужбовців першої-третьої категорії, окрім корупційних, а також злочини, вчинені посадовими особами НАБУ та НАЗК включно з корупційними, та військові злочини, окрім розголошення державної таємниці військового характеру.

Як не складно зрозуміти виходячи з цих повноважень, в нашій країні невдовзі повинен з’явитися справжній монстр досудового розслідування, від якого мають тремтіти всі без винятку можновладці. Та чи дійсно це буде саме так, залежить від того, хто керуватиме ДБР – "свої люди" або незалежні фахівці, досвідчені професіонали чи обивателі.

Відповіді на ці питання варто було шукати ще вчора, оскільки конкурс з обрання керівників (директора та двох заступників) ДБР вже наполовину минув. Щоправда, попереду залишається рівно половина відбору, в якому змагатимуться майже два десятки кандидатів, відсіяних під час минувших етапів. І якщо суспільство продовжить пасивно споглядати навіть фінал цього процесу, історичний шанс отримати дієвий і незалежний інструмент приборкання "державних мужів" буде втрачений. Тим більше зважаючи на те, що серед засідателів високих кабінетів нашої країни прихильників цього органу, м’яко кажучи, не багато.

Віднині до обрання керівництва Державного бюро розслідувань залишається більше двох місяців. По факту це той час, який українське суспільство має для того, щоб вибороти надважливий орган досудового розслідування. Орган, котрий може докорінно змінити правоохоронну систему країни і очистити державу від злочинців при владі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.